Preispitivanje odluke njemačkog suda u Prijićevom slučaju

4. Februara 2016.00:00
Odbrana Hanefije Prijića, osuđenog za ratni zločin počinjen u BiH, obratila se Evropskom sudu za ljudska prava, zatraživši da se ispita odluka njemačkog suda za njegovo izručenje Italiji.

This post is also available in: English

Almin Dautbegović, branilac Prijića, kazao je da je u proceduri postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, pojasnivši da su mu tražili dodatnu dokumentaciju.

Evropski sud za ljudska prava će dati konačan odgovor da li je njemački sud bio u pravu i ispoštovao pravila kada je donio odluku da Prijić bude izručen Italiji zbog zločina počinjenih nad njihovim državljanima tokom ratnog perioda u BiH.

Prijić je osuđen 2002. godine u BiH za zločin počinjen na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa, jer je zaustavio humanitarni konvoj u kojem su se nalazili italijanski državljani. Prema presudi, roba iz konvoja je otuđena, a humanitarci su odvedeni u obližnju šumu, gdje su strijeljani.

Prijić je pravosnažnom presudom osuđen na 13. godina zatvora, što je i izdržao.

Prije četiri mjeseca, Prijić je uhapšen u Dortmundu, zbog zahtjeva italijanskih vlasti da ga procesuiraju za isto krivično djelo. Prijić, koji posjeduje državljanstvo BiH, nalazi se u ekstradicijskom pritvoru, ali naše vlasti ne mogu zatražiti njegovo izručenje.

“U ovom slučaju BiH ne može tražiti izručenje, jer ne postoji pravna osnova, ali su poduzete sve aktivnosti upoznavanja vlasti u Njemačkoj i Italiji da je Prijić presuđen za navedena djela u BiH”, stav je Ministarstva pravde BiH.

Sud u Njemačkoj je prilikom odluke u Prijićevom slučaju primijenio Evropsku konvenciju o ekstradiciji, koju su potpisale BiH, Njemačka i Italija.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English