BHANSA potvrdila sumnju na krivično djelo

4. Februara 2016.00:00
Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) potvrdila je kako je zbog “teže povrede službene dužnosti” došlo do suspenzije glavnog blagajnika.

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac pisanim saopćenjem potvrdio je pisanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH o tome kako je zbog sumnje o pronevjeri novca iz blagajne došlo do suspenzije jedne osobe.

“Na temelju Preliminarnog izvještaja Tima za utvrđivanje stanja blagajne, a sukladno zakonskim odredbama, zbog teže povrede službene dužnosti pokrenut je disciplinski postupak protiv glavnog blagajnika”, saopćio je Primorac.

Kako se u saopćenju navodi, zbog sumnje za postojanje krivičnog djela u vezi sa poslovima glavnog blagajnika, podnesena je prijava nadležnom tužilaštvu.

“O svim poduzetim koracima, pravovremeno je upoznato i Vijeće Agencije, a potom i Vijeće ministara BiH. Ističem da poštujemo presumpciju nevinosti svakog pojedinca dok se ne dokaže suprotno, i molimo razumijevanje za neistupanje u javnost kada je u pitanju predmetni slučaj dok je istražni postupak u tijeku”, stoji u saopćenju BHANSA-e.

Primorac u četvrtak nije bio dostupan za komentar, kao ni navodno osumnjičeni blagajnik Dejan Pudar.

Kako saznaje BIRN BiH, neki od čelnika BHANSA-e su nakon objave članka o nestanku novca iz blagajne otišli na bolovanje.

BIRN BiH je u srijedu objavio da je BHANSA krajem prošlog mjeseca nakon pregleda finansijskog poslovanja suspendirala blagajnika ove agencije zbog sumnji u pronevjeru novca.

Iako iz Uprave BHANSA-e nisu htjeli komentirati o kojoj se tačno svoti novaca radi, BIRN BIH je saznao kako se sumnja u nestanak oko 400 hiljada maraka.

Predsjednik Vijeća BHANSA-e Besim Mehmedić kazao je da je cijeli slučaj predat tužilaštvu.

“Ne mogu govoriti o imenima i svoti novca za koju se sumnja da je otuđena. Nije ni važno, da je u pitanju jedna marka državnog novca, slučaj se mora prijaviti i istražiti. Mogu reći da je suma koja je nestala poprilično inkriminirajuća.

Vijeće BHANSA-e je odlučilo, nakon što su nam prezentirani dokazi i nalazi, da se tu osobu suspendira, a da se čitav slučaj preda nadležnim organima na istragu. Mi smo javna institucija i nema razloga da bilo šta krijemo. Što smo trebali uraditi, Vijeće je uradilo”, kazao je Mehmedić.

Nedim Hasić