Stotine hiljada maraka nestale iz blagajne BHANSA

3. Februara 2016.00:00
Uprava Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) suspendirala je 27. januara blagajnika ove agencije zbog sumnji u pronevjeru novca, saznaje BIRN BIH.

Iako iz Uprave BHANSA nisu htjeli komentirati o kojoj se tačno svoti novaca radi, BIRN BIH saznaje kako se sumnja u nestanak oko 400 hiljada maraka.

Direktor BHANSA Davorin Primorac i njegov zamjenik Nudžeim Rečica za BIRN BiH nisu bili u prilici govoriti o navodima nestanka novca, no informaciju o cijelom slučaju potvrdio je predsjednik Vijeća BHANSA Besim Mehmedić.

“Ne mogu govoriti o imenima i svoti novca za koju se sumnja da je otuđena. Nije ni važno, da je u pitanju jedna marka državnog novca, slučaj se mora prijaviti i istražiti. Mogu reći da je suma koja je nestala poprilično inkriminirajuća. Vijeće BHANSA je odlučilo, nakon što su nam prezentirani dokazi i nalazi, da se tu osobu suspendira a da se čitav slučaj preda nadležnim organima na istragu. Mi smo javna institucija i nema razloga da bilo šta krijemo. Što smo trebali uraditi, Vijeće je uradilo. Sada je sve do Tužilaštva”, kazao je Mehmedić.

Iako zvanične potvrde nema, BIRN BIH saznaje kako je do otkrića manjka u blagajni došlo nakon što je nova uprava odlučila prečešljati finansijsko poslovanje Agencije.

Već duže se sumnjalo kako u blagajni nedostaje novac, no tek internom istragom je utvrđeno da su te sumnje opravdane. Nezvanično, riječ je o blagajniku Dejanu Pudaru, do kojeg nije bilo moguće doći, a koji se na toj dužnosti nalazi već nekoliko godina. Novac je prisvajan fiktivnim putnim nalozima, dopisivanjem cifara i sličnim načinima.

BIRN BiH saznaje da postoje sumnja kako su iz blagajne ilegalno finansirane aktivnosti i organizacije koje nemaju nikakve veze s radom BHANSA.

Davorin Primorac, direktor BHANSA je na tu dužnost imenovan prije dva mjeseca. BHANSA je godinama radila bez direktora, sa vršiteljima dužnosti. Od novembra prošle godine nakon pet godina je konačno imenovano novo rukovodstvo.

Nedim Hasić