Razgovor sa privedenim Gakovićem

3. Februara 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je obavio razgovor sa izvjesnim Gakovićem zvani Gak nakon što je priveden u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, a koji je kasnije ubijen.

This post is also available in: English

Inspektor kriminalističke službe SJB-a Elvir Terzić je rekao da je, nakon što je obaviješten da je privedeno jedno lice srpske nacionalnosti, pričao sa Gakom o tome gdje je bio u ratu i šta je radio.

“Evidentirao sam to, to je bila moja obaveza kao dežurnog inspektora”, kazao je svjedok, pojasnivši da je Gaka u stanicu dovela policijska patrola i da je nakon razgovora sa njim najvjerovatnije smješten u neku kuću u Jasenicu.

Prema njegovim riječima, kuća u Jasenici žargonski se nazivala sabirnim centrom.

Za Gaka, svjedok je rekao da je čuo “neka ogovaranja da je ubijen” i da se Samir Šabić dovodi u vezu s tim. Pojasnio je da je to čuo tokom razgovora brata i njegovog prijatelja koji su govorili da su im to rekli neki ljudi.

“Nisam vjerovao da je to Samir uradio, kao što ne vjerujem ni sada”, kazao je svjedok, dodavši da je to njegovo ubjeđenje jer je Samir profesionalac.

Terzić je svjedočio na suđenju Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadića za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi. Oni su optuženi za zatvaranje stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti, nečovječno postupanje i ubistvo.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Šaran izdao naređenje za privođenje civila Marka Gakovića, koji je uspio pobjeći, ali nakon što Šabić raspisao patrolni nalog i poslao policajce da ga nađu, gubi mu se svaki trag. Tijelo Gakovića ekshumirano je naknadno.

Za Gaka, svjedok je kazao da se radilo o starijem čovjeku od oko 70 godina koji je živio na lokalitetu Suvajčine. Kako je Terzić naveo, on mu je tokom razgovora rekao da nije znao da je Armija BiH zauzela Bosansku Krupu.

Za osobe srpske nacionalnosti, svjedok je kazao da su dovođene u Jasenicu radi zaštite, to jest da ne bi bili ubijeni.

“Bilo je dosta Bošnjaka koji su izgubili sve, ništa im nije bilo sveto”, kazao je on, istaknuvši da je i njegova kuća bila zapaljena, kao i kuća Jadranka Šarana.

Za načelnika Šarana, Terzić je kazao da je izdao naredbu da se zabranjuje bilo kakvo maltretiranje civilnog stanovništva nakon što je oslobođena Bosanska Krupa 17. septembra 1995. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English