Prevezao ih u Gabelu

3. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u općini Čapljina, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o odvođenjima iz Počitelja u logor Gabela u julu 1993. godine.

This post is also available in: English

Sead Veledar je ispričao kako se u julu 1993. godine danima s grupom mještana iz Krčevina kod Počitelja krio u šumama nakon što su vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počeli s hapšenjima Bošnjaka i Srba.

On je napomenuo da im je nakon 15-ak dana jedna od žena, koja im je noću donosila hranu, rekla kako je razgovarala sa susjedom Ivicom Čuturom i predložila im da se predaju. Prihvatili su, kako je kazao, jer bi u protivnom vjerovatno bili pobijeni.

Sutradan su se, prema Veledaru, okupili u središtu sela i po njih je policijskim kombijem stigao Ivica Čutura. U tri navrata su prevezeni do Gabele.

“Mislili smo da ćemo biti u zatvoru, ali kad smo stigli, shvatili smo gdje smo. Bilo mi je bolje da sam mrtav. Zatekao sam tamo oko 600 ljudi. Sve je bilo isprebijano”, ispričao je svjedok, koji je u Gabeli proveo šest mjeseci.

Veledar je kazao kako misli da zbog poznanstva sa Ivicom Čuturom nisu premlaćeni po dolasku u logor.

“Na ulazu je svaka grupa bila popisana, i nakon toga su tukli. Ne znam da li je on čuvarima išta rekao, ali nas nisu tukli kada smo po dolasku zatvoreni u logorskim barakama”, izjavio je svjedok.

Ivica Čutura je, uz Nikolu Zovka, Petra Krndelja i Krešu Rajiča, optužen za zločine počinjene u općini Čapljina. Prema optužnici, Zovko je bio komandir Policijske stanice Čapljina, Krndelj pomoćnik komandira, Rajič komandir voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Čapljini, a Čutura aktivni policajac.

Jednom od tačaka optužnice Čutura, Zovko i Krndelj se terete za nezakonito hapšenje civila iz sela Veledarova Mahala i njihovo odvođenje u logor Gabela.

Svjedok Asim Veledar također je ispričao kako je odveden u Gabelu. Odgovarajući na pitanja optuženog Čuture, kazao je kako je nekoliko njegovih rođaka na vlastiti zahtjev otišlo u Gabelu.

Dodao je kako mu je ispričano da su, dok su oni krili u šumi, njegova majka i još neke žene iz sela tražile od Čuture da dođe po njih i prebaci ih u Gabelu.

Odbrana optuženog Čuture ustvrdila je da je on, nakon što je došao po mještane, pitao da li da ih vozi u Dretelj ili u Gabelu.

“Kada smo stigli u Gabelu, shvatili smo da smo u logoru. Nakon što su nas popisali, Čutura je rekao vojnicima da smo njegove komšije i da nas pripaze”, pojasnio je svjedok.

Suđenje se nastavlja 13. februara.

Nedim Hasić


This post is also available in: English