Sudu malo šest godina za Lipovca

1. Februara 2016.00:00
Sud BiH nije donio konačnu odluku o sporazumu o priznanju krivice optuženog Damira Lipovca sa Tužilaštvom BiH, sugerišući strankama da predlože raspon veće kazne.

This post is also available in: English

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić kazao je kako Sud BiH smatra predloženu kaznu od šest godina neprimjerenom.

“Ako uzmemo u obzir da su dvije osobe – Boris Stjepanović i Boro Marković – ubijene, a još dvije teško ranjene, smatramo da je šest godina zatvora preniska kazna”, rekao je Jukić.

On je sugerisao Tužilaštvu i Odbrani da u narednim danima pokušaju dogovoriti raspon kazne koji će predložiti Sudu. U protivnom, naglasio je Jukić, ići će se na suđenje.

Damira Lipovca, nekadašnjeg pripadnika 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene nad Srbima 1992. na području Dervente.

On je 2008. optužen za ubistvo dvije osobe. Uhapšen je 8. maja 2014. u Holandiji, a BiH je izručen u novembru 2015. godine.

Ranije je iz Tužilaštva saopćeno da mu se na teret stavlja i premlaćivanje, pljačkanje i mučenje u logoru formiranom u školi u mjestu Poljari (općina Derventa). Tužilaštvo BiH navodi da je Lipovac bio komandant ovog logora.

Naredno ročište zakazano je za 8. februar.

Povezani članci

Nedim Hasić


This post is also available in: English