Neplanirana stanica

1. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja za ubistva civila otetih iz voza u Štrpcima, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je vidio izvođenje putnika u februaru 1993. godine.

This post is also available in: English

Slobodan Ičegić, nekadašnji otpravnik vozova na stanici u Štrpcima, posvjedočio je da je pio kafu i čitao novine u kancelariji kada su vrata lupila i ušla trojica ili četvorica “vojnika u policijskim šarenim uniformama”.

Prema njegovoj procjeni, ukupno je bilo oko 30 vojnika, koji su bili naoružani. Jedan vojnik, kako je naveo Ičegić, pitao ga je kada dolazi voz koji saobraća na relaciji Beograd – Bar, nakon čega je on provjerio i rekao mu da kasni sat vremena.

“Tražili su da stane taj voz”, kazao je svjedok.

On je dodao da su vojnici rekli da su u tom vozu švercovano oružje i dezerteri.

Iako je o zaustavljanju voza želio da obavijesti dispečere i policiju, kako je kazao, vojnici mu to nisu dopustili, a jedan mu je rekao: “Nemoj da se igraš sa životom!” Ičegić je napomenuo da je voz stigao oko 15:30.

“Primijetio sam izvođenje putnika (…) Samo sam vidio da putnici izlaze i oni ih prihvataju i prosljeđuju jedan do drugog. Prolaze pored stanične zgrade i prosljeđuju tamo dolje”, kazao je svjedok.

Prema Ičegiću, putnici su bili civili, a među njima je bio “jedan crnac, melez”. On je rekao da kolegu Fikreta Memovića nije primijetio dok nije povikao: “Slobo, brate, pomagaj!”

Ičegić je kazao da je tada izašao na peron, a da mu je jedan u policijskoj uniformi opsovao i pitao ga hoće li da i njega vode.

Svjedok je dodao da je iza zgrade došao vojni kamion i da je na stanici samo on ostao.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Višegrad, a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade.

Svjedokinja Optužbe Ramiza Mulić potvrdila je da je njen otac Adem Alomerović bio u ovom vozu. Porodica je, kako je navela, saznala da je bila otmica u Štrpcima nakon što je voz zaustavljen.

“To je šok kakav nikad nikom ne bih poželjela. Za mene je neprihvatljivo da neko uzme ljude, da ih pobije…”, izjavila je svjedokinja i dodala da porodica, i 23 godine kasnije, traga za ocem.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English