Izjave o posjedovanju naoružanja

28. Januara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, svjedokinja Odbrane prisjetila se kako je zapisivala izjave osoba srpske nacionalnosti u Tarčinu i Pazariću o nelegalnom naoružanju.

This post is also available in: English

“Ja sam bila zapisničar na okolnosti posjedovanja ilegalnog naoružanja i organizovanja u paravojne formacije”, kazala je Meliha Begović, svjedočeći u korist Odbrane Fadila Čovića.

Prema riječima svjedokinje, izjave je uzimao inspektor u Društvenom domu i “Silosu” u Tarčinu, osnovnoj školi u Pazariću, kao i drugim objektima.

Odgovarajući na pitanje kakav je bio odnos prema osobama koje su davale izjave u školi u Pazariću, kazala je da je bio strogo profesinalan, te kako smatra da su izjave davane dobrovoljno.

Begović se prisjetila granatiranja škole u Pazariću u kojoj su se nalazila i pritvorena lica.

“Mi smo iz te prostorije ušli u hodnik. Inspektor, ja i neko ko je davao izjavu, izašli su i pritvoreni u fiskulturnoj sali. Svi smo bili u hodniku. ( …) Svi smo čučali, svi bili u strahu”, rekla je Begović i dodala da je granatiranje došlo iz Hadžića, koji su bili pod srpskom kontrolom.

Na pitanje tužilaca, Begović je rekla da je kod nekih od pritvorenih Srba pronađeno oružje, iako su davali izjave u kojima su negirali da ga posjeduju.

Tokom ispitivanja Optužbe, svjedokinja je rekla i da je “možda vidjela” povrede na nekim od pritvorenih “kada je u ‘Silos’ upala Riječka brigada”.

Prema optužnici, Fadil Čović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Hadžićima.

Osim njega, za zločine počinjene na području ove općine sudi se Mustafi Đeliloviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu. Oni su, prema optužnici, bili pripadnici vojne i policijske vlasti, upravnici ili stražari u logorima.

Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnju te odvođenje zatočenika na prinudni rad.

Akif Mušanović, drugi svjedok Čovićeve Odbrane na ovom suđenju, ispričao je da je 30 dana bio komandir straže vanjskog obezbjeđanja “Silosa”.

Prema riječima Mušanovića, ovu funkciju preuzeo je nakon “upada Riječke brigade u ‘Silos’”.

“Kad su došli na područje Tarčina, oni su bili pljačkaši. Onda su tražili da uđu u ‘Silos’ da naprave haos. (…) Čuo sam da je bilo zlostavljanja prije. Za vrijeme mog obezbjeđenja nije”, kazao je Mušanović i dodao da je rezervna policija štitila pritvorene od novih upada.

Mušanović je posvjedočio i da je u “Silosu” bio “privremeni zatvor” u kojem su bila “pretežno lica srpske nacionalnosti koja su zatečena na prevojima i šumama”, ali i pripadnici Armije BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English