Vidjela ko je izvodio Hasanbegovića

27. Januara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Odbrana Novice Tripkovića ispričala je da je izvjesni Govedarica iz Gacka odveo Suada Hasanbegovića na sprat škole, nakon čega su se čula dva pucnja.

This post is also available in: English

Zaštićena svjedokinja S-5 kazala je da je u augustu 1992. godine bila u školi u Kalinoviku te da je s njom u prostoriji bio Suad Hasanbegović.

“Jedno veče došao je čovjek koji je tukao Suada. To je bio jedan Govedarica iz Gacka, koji je dovodio sa sobom sina. Bilo mu je 13 ili 14 godina. Odveo ga je jedno veče na sprat. Kad se vratio, rekao mi je da ga je Govedarica istukao”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je dodala da je Govedarica ponovo došao i odveo Hasanbegovića na sprat.

“Mi smo čuli dva pucnja. Kasnije, stažari nisu dali da izađemo u WC i na hodnik. Ja sam pošla u WC i vidjela sam sa sprata da nose čovjeka u deki. Auto je bio ispred škole. Stavili ga u auto na karoseriju. Stražari koji su bili tu rekli su da je Suad ubijen”, ispričala je svjedokinja.

S-5 je navela da je Govedarica imao pušku, na kojoj je pisalo “Vojvoda”.

“On se predstavio i rekao da je iz Gacka”, kazala je svjedokinja, dodavši da je upamtila to prezime jer je “jako”.

Na pitanja Optužbe da li su izvođeni i tučeni neki mlađi ljudi u školi i da li joj je poznata njihova sudbina, svjedokinja je odgovorila da je čula da je podlegao u školi jedan “šećeraš”.

“Ja sam čula da je bio jedan momak na spratu, da je bio šećeraš, da su ga tukli, u korito stavljali, da je podlegao”, izjavila je S-5.

Za učešće u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” u augustu 1992. u Kalinoviku, Tripkoviću i Zoranu Bjelici se sudi kao bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS). Prema optužnici, jedan od ubijenih Bošnjaka je Suad Hasanbegović.

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je 15. jula, a u međuvremenu su ispoštovane procedure u vezi sa zaštitnim mjerama koje je S-5 dobila u Haškom tribunalu. Ona je svjedočila iz posebne prostorije, uz izmjenu glasa i slike.

S obzirom da je prošlo više od 30 dana od zadnjeg ročišta, suđenje je formalno počelo iznova, a Optužba i Odbrana su bile saglasne da se ponovo ne saslušavaju svjedoci.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English