Optuženi ga udario u školi

27. Januara 2016.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH prepoznao je Ostoju Stanišića kao osobu koja ga je, nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, maltretirala dok je bio zatočen u osnovnoj školi u Petkovcima.

This post is also available in: English

“Stajali smo u hodniku. Bilo je pet vojnika. Jedan od njih nam je kanapom vezao ruke. Drugi vojnik, plav, duguljastog lica, proćelav, prišao mi je i pitao me je odakle sam. Rekao sam da sam iz Srebrenice. ‘Svi iz Srebrenice, niko iz Kamenice’, kazao mi je i opsovao mi balijsku majku. Udario me je jako i ubacio u učionicu među ostale zatvorenike. Nikada to lice neću zaboraviti”, ispričao je SM-101.

Svjedok SM-101 je kazao kako je, prateći izvještaje BIRN-a BiH na internetskoj stranici Justice Report sa suđenja Stanišiću i Miloševiću, vidio sliku iz sudnice na kojoj je prepoznao vojnika iz škole.

SM-101 je pokazao na Stanišića i rekao kako je “90 posto siguran da je on osoba koja ga je udarila”.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Marko Milošević njegov zamjenik.

SM-101 je svjedočio o događajima na brani blizu Petkovaca, gdje je u julu 1995. godine ubijeno oko 1.000 Srebreničana, za što se sudi Stanišiću i Miloševiću.

“Ujutro, 15. jula, vidio sam utovarivač, rudnički buldožer i traktor. Nismo dugo ostali u blizini. Bili smo u potkošuljama, bosi smo pregazili preko leševa. Tijela su još bila vruća, krv svuda uokolo. Spustili smo se u neki kanal. Odatle nismo mnogo vidjeli, ali smo čuli mašine kako rade”, kazao je svjedok, koji je preživio masovnu egzekuciju.

Odbrana optuženih pokušala je osporiti kredibilitet zaštićenog svjedoka. Tvrdili su da je njegovo svjedočenje u neskladu sa iskazima koje je, također kao zaštićeni svjedok, davao na više suđenja u Haagu, te po dolasku na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

U ranijim iskazima, prema Odbrani, osobu iz škole svjedok je opisao kao krupnu.

“Dao sam mnogo iskaza. Neki su bili prevođeni. Moguće da su prevodioci mijenjali značaj nekih rečenica. Ali ovo što sam danas govorio, pričao sam i tada. Tog sam čovjeka zapamtio, ostao mi je duboko urezan u pamćenju. Kada sam vidio sliku, javio sam se Tužilaštvu da svjedočim. To je moja obaveza zbog svih žrtava”, objasnio je SM-101.

Suđenje se nastavlja 3. februara.

Nedim Hasić


This post is also available in: English