Fizičko obrađivanje zatvorenika

27. Januara 2016.00:00
Svjedoci Državnog tužilaštva ispričali su kako su 1992. godine pretučeni u osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu.

This post is also available in: English

Slobodan Vujičić je kazao kako je u julu 1992. godine uhapšen i odveden u Osnovnu školu “Ivan Goran Kovačić”. Kako je rekao, u sali su bili sve Srbi.

“Jedanput me izveo Jašarević u neku kancelariju, odnosno učionicu. On je bio vrlo neugodan, strog, nije puno pričao. Rekao mi da pišem sve što znam o SDS-u (Srpska demokratska stranka)”, kazao je Vujičić.

On je dodao da ga je Jašarević udario šakom kada je rekao da ne zna odgovore na postavljena pitanja.

Svjedok je naveo da Jašarević nije iz Livna, te da “misli da ga je prepoznao” na fotografijama kada je davao izjavu u Banjoj Luci.

Za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” sudi se Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću. Optužnica ih tereti u 29 tačaka.

Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Svjedok Vujičić se prisjetio i kako je pretučen kada su krenuli na razmjenu. On je naveo da mu je bilo naređeno da sjedne “kaubojski” dok je ispitivan i “fizički obrađivan”.

“Toliko su me izubijali. Pendrekom, šakama… srušili su me dole”, kazao je svjedok, dodavši da “misli da su tad svi došli na red”. On je dodao da je nakon zarobljeništva u školi bio u kućnom pritvoru.

Svjedok je rekao da Zdenka Andabaka nije lično znao, te da ga je vidio na hodniku škole, ali da nije imao kontakta s njim.

“Ne znam šta je radio. Znam da je bio neki od zapovjednika”, rekao je svjedok, dodavši da ne zna ko je bio glavni u školi, a da je za njega bio glavni Jašarević jer je stalno tu dolazio.

Na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da su se “izvođenja većinom dešavala noću, kad glavnih nema tu”.

Na ovom ročištu je svjedočio i Jovo Erceg, koji je rekao da je u školi bio u dva navrata. Prvi put, kako je naveo, u avgustu 1992. godine, bio je oko 15 dana i “tukao ga je Švabo”.

Erceg je kazao da je u septembru 1992. dobio poziv da se javi u školu i da je prilikom ispitivanja dobio jak udarac u desnu jagodičnu kost, te u stražnjicu. On je rekao da je čuo da se osoba koja udarila zove Sead Velagić.

“Vidim ga u sudnici. Mislim da sjedi u zadnjem redu”, rekao je Erceg.

Suđenje će se nastaviti 3. februara.

Lamija Grebo


This post is also available in: English