Svjedokinja nije čula za zločine optuženih

26. Januara 2016.00:00
Na suđenju osmorici optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Rogatice, svjedokinja Odbrane je izjavila da nije čula za vojne akcije u selu Karačići.

This post is also available in: English

Svjedokinja Odbrane Stojka Vojinović je rekla da je 1992. godine, kao pripadnica Vojske Republike Srpske (VRS), radila u kuhinjama u nekoliko sela na području Rogatice.

Za vrijeme rada u selu Stjenica, Vojinović je, kako je kazala, viđala optužene, koji su povremeno od nje uzimali hranu, a optuženog Radomira Markovića je upoznala za vrijeme rata.

Ona je ispričala da je u Stjenicama po danu radila u kuhinji, a po noći spavala u obližnjoj školi. Hranu su pripremali za mještane i desetak vojnika.

Na pitanje Tužiteljstva, Vojinović je odgovorila da nije viđala bošnjačke civile u školi niti da je vidjela da ih neko dovodi u školu.

“Ja samo znam da je u selu Kramer bilo problema. Ne znam ništa drugo. Ne znam da je bila vojna akcija u Karačićima”, rekla je svjedokinja.

U unakrsnom ispitivanju, ona je navela da nije čula da su optuženi nešto uradili.

Radomir Marković je optužen s Miletom Kušićem, Draganom Božovićem, Sašom Perkovićem, Radomirom Gluhovićem, Perom Radovićem te Ilijom i Milošem Vukašinovićem, da su, u okviru širokog i sistematičnog napada, u periodu od aprila do septembra 1992. učestvovali u napadu i ubistvima počinjenim nad nesrpskim civilnim stanovništvom.

Oni su optuženi da su, s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići pretresali kuće i pljačkali.

Prema optužnici, u jednoj garaži u Karačićima pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, potom ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili, a zatim prouzrokovali požar, u kojem su tijela spaljena.

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade VRS-a, a ostali su bili pripadnici ove jedinice.

Suđenje se nastavlja 9. februara.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English