Sa Miroslavom Dukom na ratištu

25. Januara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bileći, svjedoci Odbrane izjavili su da je Miroslav Duka sa svojom četom rezervne policije bio na ratištu od juna do decembra 1992. godine.

This post is also available in: English

Trojica svjedoka Odbrane Miroslava Duke rekla su da je optuženi bio na ratištima u selu Ravnice (općina Stolac) i Mostaru.
Optužnica koja Duku te Gorana Vujovića i Željka Ilića tereti za zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Bileći, obuhvata period od juna do kraja decembra 1992. godine.
Svjedok Obrad Vučković, nekadašnji komandant Bilećke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da je rezervna policija iz Bileće, kojom je komandovao Duka, došla da čuva liniju u selu Ravnice između 20. i 22. maja 1992. godine.
On je dodao da je ta jedinica, nakon dan ili dva, upućena na mostarsko ratište, gdje je bila oko mjesec dana, a potom je čuvala liniju u Ravnicama sve do decembra 1992. godine.
Svjedok Vučković je kazao da je bio u kontaktu sa Dukom, kao i sa komandirima drugih jedinica, te da je svaka dva do tri dana obilazio jedinice na položajima.
On je rekao da je Duka bio neprekidno na terenu, ali da ne može tvrditi da nikada nije otišao s položaja.
“Na dan je mogao da ode i po odobrenju mog zamjenika, ali na pet dana nije mogao”, pojasnio je svjedok.
Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.
Branko Anđelić, nekadašnji načelnik operativnog organa Bilećke brigade, također je potvrdio da je Duka bio na stolačkom i mostarskom ratištu tokom 1992. godine.
Anđelić je kazao da se s Dukom čuo više puta dok je bio na mostarskom ratištu, a da ga je vrlo često viđao na liniji u selu Ravnice.
“Možda je mogao otići na dan-dva u mjesecu. Ja konkretno nisam išao tri mjeseca kući”, rekao je Anđelić.
Prema njegovom svjedočenju, nijedno od muslimanskih sela u zoni odgovornosti Bilećke brigade nije zapaljeno, niti je neko ubijen ili zlostavljan. U muslimanskom selu Ravnice, kako je dodao, nije se desio nikakav incident.
“Oni su dobijali pomoć iz Crvenog krsta, to je bio gotovo komšijski odnos”, kazao je Anđelić.
Pavle Popadić, rezervni policajac koji je mijenjao Duku kada ga ne bi bilo na ratištu, naveo je da ga u mjesec dana koliko su bili na mostarskom ratištu nije mijenjao, a da na ratištu Vrsnik-Ravnice jeste.
“Išao je on, u 15 dana, dan-dva kući. Ja i on smo se mijenjali na komandnom mjestu čete kad je on odlazio. Ja sam više odlazio”, rekao je svjedok.
Nastavak suđenja zakazan je za 8. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English