Zadnje putovanje vozom

22. Januara 2016.00:00
Tri svjedoka Tužilaštva BiH ispričala su kako su članovi njihovih porodica 27. februara 1993. godine sjeli u voz u Beogradu, ali su zaustavljeni u Štrpcima kod Višegrada i više ih nikad nisu žive vidjeli.

This post is also available in: English

Ragib Ličina je kazao da je njegov brat Ilijas radio u Beogradu, ali 27. februara 1993. je vozom krenuo kući. Međutim, kako je rekao svjedok, kući je došao 23 godine kasnije, kada su pronađene i identifikovane njegove kosti.

“Zbog toga što su ga ljudi, odnosno neljudi, presjekli i otrgnuli od života”, kazao je Ličina, pojasnivši da su kosti njegovog brata pronađene u mjestu Crni Potok, oko 18 kilometara od rijeke Drine.

“Pruzeo sam njegove kosti u Visokom”, rekao je Ličina.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Višegrad, a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade.

Svjedok Alija Kapetanović je kazao da je i njegov brat Esad, koji je imao nepunih 19 godina, vozom iz Beograda, gdje je radio, krenuo kući u Bijelo Polje. Dodao je da, nažalost, kući nije došao.

Prema saznanjima Kapetanovića, voz je zaustavljen u Štrpcima i putnici su izvedeni na neku provjeru. Brat Esad, kako je rekao svjedok, još uvijek nije pronađen.

Edin Bakija je ispričao da je njegov otac Fehim radio u Beogradu. U namjeri da posjeti porodicu u Bijelom Polju, sjeo je u voz.

“Tog 27. februara 1993. godine, to je bilo njegovo zadnje putovanje. On je i ranije stalno dolazio vozom, i taj put je krenuo vozom”, pojasnio je Bakija, istaknuvši da je tada, zajedno sa sestrom i bratom, nestrpljivo čekao oca.

Prema njegovim riječima, otac je trebao doći kući oko četiri sata popodne.

“Mi smo očekivali dolazak, čudili se što ga nema – ‘možda voz kasni’. Dok smo očekivali oca, na TV-u javljaju da se desila otmica u Štrpcima. Moja majka je odmah zakukala”, prisjetio se svjedok Bakija.

Istaknuo je da njegov otac još nije pronađen i da se vodi kao nestala osoba.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English