Tužilaštvo traži veću kaznu a Odbrana ukidanje presude

21. Januara 2016.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je veću kaznu za Srećka Boškovića, dok je Odbrana tražila oslobađanje ili ukidanje prvostepene presude kojom je optuženi osuđen na deset godina zatvora zbog ubistva 15-godišnjeg dječaka 15. jula 1995. na području Zvornika.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu jer smatra da je kazna premala, te da kao takva neće ostvariti svrhu kažnjavanja ovakvog zločina.

Tužilac Predrag Tomić istakao je da Bošković nije dobio odgovarajuću kaznu s obzirom na “bezobzirnost” prilikom ubistva neidentificiranog dječaka.

“Optuženi niti u jednom trenutku, čak ni za vrijeme suđenja, nije pokazao kajanje”, rekao je tužitelj Tomić.

Odbrana optuženog uložila je žalbu po svim osnovama na presudu koja je izrečena 3. jula prošle godine. Branitelj Petko Pavlović rekao je da je presudom nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, kao i da je u postupku povrijeđeno pravo na odbranu.

Odbrana smatra da svjedok SB-1, na čijem iskazu je zasnovana presuda, nije pouzdan jer je konstantno mijenjao svoj iskaz, što Sudsko vijeće nije uzelo u obzir.

Isti svjedok je, kako tvrdi branitelj Pavlović, izjavio da nije vidio optuženog da je pucao u dječaka.

“Svjedok je čak ostavio mogućnost da je to mogao biti bilo ko drugi”, rekao je Pavlović.

Bošković je prvostepenom presudom proglašen krivim da je sredinom jula 1995. godine, nakon što su srpski vojnici strijeljali Bošnjake s područja Srebrenice, a potom ukopavali njihova tijela na platou Crvene brane (općina Zvornik) – prišao jednom dječaku i rekao mu da je slobodan, a kad se dječak udaljio, ubio ga iz automatske puške.

Apelaciono vijeće odluku će donijeti naknadno.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English