Salčinu dvije godine zatvora

21. Januara 2016.00:00
Sud BiH osudio je Dževada Salčina, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), na dvije godine zatvora za zločin počinjen 1993. na planini Igman (općina Hadžići).

This post is also available in: English

On je proglašen krivim da je, kao pripadnik odreda “Zulfikar” ABiH, u prvoj polovini 1993. ispred hotela “Mrazište” na planini Igman zatvoreniku Draganu Vukoviću odsjekao gornji dio školjke desnog uha, te time počinio zločin protiv ratnih zarobljenika.

“Dragan Vuković je u svojim izjavama kazao da mu je Salčin naredio da siđe sa transportera, te da mu je nakon toga odsjekao dio uha. Oštećeni je prepoznao Salčina na fotografijama i potvrdio je da mu je ta osoba odsjekla dio uha”, navela je predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Kosović obrazlažući presudu.

Ona je kazala da su i drugi svjedoci Tužilaštva BiH govorili o događaju koji se desio ispred hotela, te da je svjedok Miladin Borović rekao da poznaje Salčina, zvanog Struja, i da je on odsjekao dio uha Vukoviću.

Sudsko vijeće je Salčina oslobodilo optužbe da je neutvrđenog dana u julu 1993. godine u kuhinji istog hotela na Igmanu natjerao zatvorenike da pjevaju četničke pjesme, te potom bacio stolicu na jednog od njih, a zatim ih fizički maltretirao.

“Iz iskaza svjedoka ne proizlazi da je Salčin počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Vijeće nije moglo utvrditi da je Salčin van razumne sumnje počinio djelo, te ga je oslobodilo optužbe”, kazala je Kosović.

Ona je navela da Vijeće nije našlo otežavajuće okolnosti za optuženog, a kao olakšavajuće uzelo je u obzir da nije ranije osuđivan, te njegovo narušeno zdravstveno stanje.

Sudsko vijeće je odbilo treću tačku optužnice jer je Tužilaštvo BiH odustalo od nje u izmijenjenoj optužnici iz aprila 2015. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English