Priveden zbog zaštite

20. Januara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je učestvovao u dovođenju Marka Gakovića zvanog Gak u policijsku stanicu kako bi bio pod policijskom zaštitom.

This post is also available in: English

Nedžad Komić je kazao da je 1995. godine bio kriminalistički inspektor u Bosanskoj Krupi. Kako je naveo, krajem oktobra ili početkom novembra 1995. išao je na teren u selo Suvaja kako bi doveli osobu pod nadimkom Gak, za koju je kasnije saznao da se zove Marko Gaković.

Svjedok je pojasnio da mu je šef Himzo Krupić prenio informaciju da trebaju ići na teren u selo Suvaja, dodavši da su s njim krenula još dva policajaca.

On je rekao da nisu imali sumnji da je počinjeno neko krivično djelo kada su išli po Gakovića.

“Primijetili smo starijeg čovjeka koji se pokušavao sakriti. (…) Pozvali smo ga i kada je vidio da smo vidjeli gdje je izašao, došao je kod nas. Rekli smo mu da je to područje kuda se kreće vojska i da zbog njegove bezbjednosti treba da bude pod zaštitom policije. Ispočetka je odbijao, a nakon ubjeđivanja je krenuo”, kazao je Komić.

On je dodao da su ga policajaci predali u dežurnu službu, te da mu je kolega inspektor Elvir Terzić rekao sutradan da je sa njim obavio razgovor i da je sproveden u prostorije policijskog odjeljenja Jasenica, koje su žargonski zvali sabirni centar.

Komić je naveo da je kasnije saznao da su policajci ponovo tražili Gaka, koji je pobjegao iz odjeljenja u Jasenici.

“U tom odjeljenju policajci su bili u prizmelju te kuće, a na spratu lica koja su se nalazila pod njihovom zaštitom. Lica srpske nacionalnosti koja su dovođena tu lično zbog njihove bezbjednosti”, kazao je svjedok.

Komić je svjedočio na suđenju Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadića za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi.

Oni su optuženi za zatvaranje civilnog stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti te jednog ratnog zarobljenika, ubistvo i nečovječno postupanje.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Šaran izdao naređenje za privođenje civila Marka Gakovića, koji je uspio pobjeći, ali nakon što je Šabić raspisao patrolni nalog i poslao policajce da ga nađu, gubi mu se svaki trag. Tijelo Gakovića ekshumirano je naknadno.

Svjedok Hruste Sedić, nekadašnji policijski službenik koji je sačinjavao izvještaje, odgovarajući na pitanja Šaranove Odbrane potvrdio je da je bilo neko pucanje na području Suvaje i kako je čuo priče da je Marko Gaković dovođen u policijsku stanicu.

Ovaj odgovor svjedok je dao nakon što ga je branilac Fahrija Karkin pitao da li je čuo da je neko pucao na oca Samira Birdže.

Svjedok je, na pitanje Optužbe, kazao kako pretpostavlja da je Gaković doveden “zbog toga što se pričalo”.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English