Zatvorenici bez povreda

18. Januara 2016.00:00
Svjedok Odbrane Miroslava Duke je ispričao da nije vidio povrede na zarobljenicima bošnjačke nacionalnosti u zatvoru u Bileći.

This post is also available in: English

Siniša Samardžić je izjavio da je, nakon hapšenja u junu 1992. godine, 20 dana bio pritvoren u starom zatvoru, gdje su bili i zatočenici bošnjačke nacionalnosti.
Sa Neđom Vujovićem svjedok je, kako je pojasnio, bio uhapšen zbog prijave da su obili kuću Hake Đape.
Napomenuo je da nije počinio ono zbog čega je uhapšen, istaknuvši da je kasnije saznao ko je to uradio, ali ne zna ko je njega i Neđu prijavio.
Dodao je da je prije pritvaranja u stari zatvor doveden u zgradu policije, gdje mu je Miomir Milošević, za kojeg misli da je bio komandir ili zamjenik komandira policije, udario šamar.
Samardžić je kazao da nije vidio povrede na zarobljenicima – Edinu Bajramoviću zvanom Dida, Sabiru Bajramoviću i Mehi Murguzu. Dodao je da ne zna kada i ko je doveo bošnjačke zatvorenike, niti koliko su ostali u starom zatvoru.
Osim Duke, za zločine počinjene u Bileći optuženi su Goran Vujović i Željko Ilić. Tužilaštvo BiH ih tereti da su u ovom gradu 1992. godine zlostavljali civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.
Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.
Ismet Ovčina, drugi svjedok Dukine Odbrane na ovom suđenju, rekao je da je Duka veliki čovjek i veliki humanista, dodavši da mu je bio poslovođa u firmi dvije godine. Naglasio je da mu je Duka jedne prilike spasio život jer je Blaži Stareviću izbio pušku iz ruke.
Ovčina je izjavio da u mjestu Grabovica (općina Bileća) nije doživio nikakve neprijatnosti od bilećke policije.
Ispričao je da su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zarobili 13. septembra 1992. kao vojnika srpskih snaga, te da je bio zatvoren u “Lori” 13 mjeseci i da nakon toga odlazi u Beograd. U ratnom periodu se nije vraćao u Bileću.
Meho Gabela, treći svjedok na ovom suđenju, naveo je da je do ljeta 1992. boravio u mjestu Milavići (općina Bileća) i da nije imao problema s policijom. U ljeto 1992. godine svjedok, kako je kazao, odlazi u Stolac, ali da rad policije i Miroslav Duka nisu utjecali na to.
“Svako bježi svom narodu, mi smo jedva dočekali da idemo”, rekao je Gabela, napomenuvši da je u Stolac otišao zbog straha.
Nastavak suđenja zakazan za 25. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English