Optuženog nisu vidjeli prilikom hapšenja

15. Januara 2016.00:00
Svjedoci Odbrane su kazali da optuženog Nikolu Marića nisu vidjeli prilikom protjerivanja i odvođenja vojno sposobnih muškaraca u logore u Prozoru.

This post is also available in: English

Svjedok Emir Dervišbegović je rekao da je u selu Duge (općina Prozor) živio do septembra ili oktobra 1993., kada je protjeran. On je kazao da se detalja protjerivanja ne sjeća.

Napomeno je da poznaje optuženog Nikolu Marića, ali da ga nije vidio tokom rata.

“Nisam čuo da je nekoga protjerivao iz sela Duge”, izjavio je on, dodavši da su neki od njegovih komšija odvedeni u logore.

Marić je, kao bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine učestvovao u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom u Prozoru.

Drugi svjedok Odbrane, zaštićeni svjedok D, kojem je ranije u drugom predmetu pred Sudom BiH dodijeljen pseudonim, rekao je da je iz svog sela zajedno sa dvojicom braće 6. jula 1993. odveden u logor.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, kazao je da je prvi ušao u kamion pod ceradom i nije mogao mnogo da vidi, ali je od komšija čuo da je u selu bio Nikola Marić. Ustvrdio je da ga on nije vidio.

Odbrana je odustala od svjedočenja pet osoba, od kojih je jedna trebala svjedočiti na ovom ročištu.

Suđenje se nastavlja 5. februara, kada je planirano da bude saslušan svjedok Odbrane te vještak vojne struke.

Džana Brkanić


This post is also available in: English