Optuženi Radišić bio obični vojnik

15. Januara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi Pero Radišić bio obični vojnik te da nikad nije bio komandir.

This post is also available in: English

Svjedok Mile Radešić, koji je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je u selu Radišići (općina Teslić) bilo ratnih sukoba jer je bilo u zoni razdvanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojske Republike Srpske (VRS).
On je naveo da su se organizovale seoske straže u kojima je učestvovao i optuženi Radišić. U augustu 1992. godine, kako je rekao, sa Radišićem je otišao na Vis Plane, na planini Zmajevac, gdje se zadržao nekoliko dana. Svjedok se vratio, a Radišić je ostao.
“Čuo sam da je Pero povrijeđen, da je imao problema sa sluhom i bio je na bolovanju. Viđao sam ga u selu kod kuće. Radišić nikad nije bio komandir, nije bio u tim strukturama. Bio je obični vojnik”, izjavio je Radešić.
Svjedok je također kazao da je bilo angažovanja ljudi u radnu obavezu koji su pravili zemunice i rovove. Dodao je da su komandiri bili ti koji su iskazivali potrebu za radnim vodom.
“Ne znam tačno ko dovodi ljude na liniju. Neko iz pozadinske jedinice bataljona. Vidio sam da je i Radišić ponekad vodio ljude na liniju. Vojska koja je na liniji bude sa radnim vodom”, ispričao je svjedok.
Radišić je optužen da je od 1992. do 1995. godine, kao komandir radnog voda Teslićke brigade VRS-a, učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti.
Na teret mu je stavljeno odvođenje više osoba na prinudne radove, gdje je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest osoba, a veći broj ranjen.
Svjedok je rekao da poznaje Radišića čitav život, te da nikad nije čuo, a ni vidio da je nešto loše uradio u ratu.
Naredno suđenje je zakazano za 22. januar.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English