Metkom u potiljak jednog brata, strijeljanje drugog

15. Januara 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su mu dvojica braće ubijena, a otac i on premlaćivani nakon što su uhapšeni u Sanskom Mostu 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Nedim Bišćević je ispričao da su u maju 1992. policajci i vojnici uhapsili i zatvorili njegovog oca Faika, zatim majku, brata i njega, a kasnije i još jednog brata.

Zajedno sa majkom i bratom je zatvoren u Osnovnu školu “Front”, a 3. juna prebačeni su u dvoranu Srednjoškolskog centra u Sanskom Mostu, gdje mu je doveden još jedan brat.

Bišćević je pojasnio da je preko radija dok je bio zatvoren u dvorani čuo “proglas” oca Faika, koji je bio prvi predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) u Sanskom Mostu. U proglasu je, kako je svjedok kazao, njegov otac pozivao da Bošnjaci predaju oružje i priznaju legalnu srpsku vlast.

On je dodao kako je saznao da je proglas sačinio Krizni štab Srpske demokratske stranke (SDS).

Iz Srednjoškolskog centra je svjedok, kako je naveo, zajedno sa jednim bratom prebačen u logor Manjaču. Ustvrdio je da je vidio kako mu tuku brata i govore: “Držite ga, to je sin Faika Bišćevića.”

“Mog brata Harisa tuku, sva mu glava krvava”, kazao je Bišćević, pojasnivši da je i on udaran tokom sprovođenja, kao i u štali na Manjači.

Svjedok je rekao kako je primijetio da mu je brat Haris odvojen, kao i još petorica Bošnjaka. Kasnije je saznao da je posljednji ubijen od izdvojenih zatočenika, metkom u potiljak.

Na Manjaču je, kako je Bišćević dodao, doveden i brat blizanac Edin, koji je pružao pomoć zatočenicima koji su se pogušili u kamionu prilikom transporta. Prema ranijim iskazima svjedoka, tokom transporta na Manjaču ugušilo se 19 ljudi.

“Moj brat je polijevao zatočenike i davao im umjetno disanje”, kazao je svjedok, istaknuvši da dan kasnije više nije vidio brata, a saznao je da je vraćen sa ugušenima i sa još petoricom strijeljan.

On je kazao da mu je otac, koji je u međuvremenu preminuo, ispričao da je premlaćivan u mjestu Magarce, te da su mu u policiji prijetili da će mu ubiti suprugu, sinove i na kraju njega.

Bišćević je svjedočio na suđenju Mirku Vrućiniću, optuženom da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Redžo Kurbegović, svjedok koji je nekadašnji predsjednik Općinske organizacije SDA Sanski Most, ispričao je da je nakon hapšenja 25. maja bio u zatvoru policijske stanice Sanski Most 87 dana, gdje je premlaćivan i ispitivan.

Kurbegović je pojasnio je da je i on morao za Radio Sana čitati proglas da bošnjačkom narodu ne prijeti opasnost i da predaju naoružanje.

Potvrdio je da je u zatvoru u policiji vidio Faika Bišćevića i “zaprepastio se” kako je izgledao.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. februar, kada će biti nastavljeno ispitivanje svjedoka Kurbegovića.

Albina Sorguč


This post is also available in: English