Sa optuženim na straži

12. Januara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene 1992. godine na području Prijedora, svjedok Odbrane je kazao da je čuvao stražu zajedno sa optuženim Mitrom Vlasenkom kada su “dovedeni zarobljeni bošnjački civili”.

This post is also available in: English

Svjedok Drago Končar je potvrdio da je sa Mitrom Vlasenkom čuvao stražu kod kuće njegovog oca kada su dovedena trojica Bošnjaka, od kojih se jedan zvao Šefik, a misli da se preziva Mahmuljin.

Bošnjake su, kako je pojasnio, dovela trojica vojnika.

“Drago, šta je ovo”, upitao je Šefik svjedoka, koji mu je odgovorio da mu ništa ne može reći.

Svjedok Končar je ispričao da je on poslije otišao sa punkta da se pripremi za stražu, a zarobljeni Bošnjaci su ubrzo odvedeni. Pojasnio je da su ih odveli isti vojnici. On je čuo da su odvedeni u selo Jaruge, a potom u logore.

Tužilaštvo BiH tereti Mitra i Radeta Vlasenka i Dragu Končara da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Prijedora. U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.

Svjedok je pojasnio da su Bošnjaci u Prijedoru imali ultimatum da predaju oružje, a bili su pozivani preko Radija Prijedor da to učine.

“Bio je neki ultimatum da svi bošnjački građani predaju oružje, kao da budu razoružani, da će ostati da žive tu”, kazao je svjedok Končar.

On je također na pitanje Optužbe rekao kako je čuo da je bošnjačko stanovništvo, kada je “oslobođen Kozarac”, iz svojih kuća provedeno u Trnopolje, zatim u Keraterm i Omarsku.

Mladen Kojić, drugi svjedok, pojasnio je da je čuvao straže sa optuženim Mitrom Vlasenkom kod kuće njegovog oca Petra Vlasenka.

Kojić je potvrdio da je vidio civile 26. maja u dvorištu kuće Petra Vlasenka.

“Relativno kratko su bili tu, kad su otišli, ne znam”, kazao je svjedok, potvrdivši na upit Tužilaštva da su bila četvorica Bošnjaka u civilnoj odjeći.

Tužilaštvo BiH je uložilo i nekoliko materijalnih dokaza, među kojima je odluka Mjesne zajednice Srpski Kozarac iz 10. maja 1993. godine. Tužilac Ćazim Hasanspahić je pojasnio da se ovom odlukom dokazuje kako je krajnji cilj bio da se Kozarac etnički očisti i preimenuje u srpski.

Odbrana Drage Končara je prigovarala na relevantnost dokaza jer se odnosi na 1993. godinu, dok druge Odbrane nisu imale prigovora.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English