Leševi u lošem stanju

12. Januara 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je govorio o mogućim uzrocima smrti i u kakvom su stanju bili leševi koji su 1993. godine pronađeni na području Trnova.

This post is also available in: English

Ispred Centra javne bezbjednosti (CJB) Danilo Dželetović je zajedno s timom radio uviđaj u Trnovu. Zaključili su, kako je kazao, da su žrtve stradale najmanje godinu dana ranije, a tijela su bila u raznim stanjima i na različitim lokacijama. Za deset žrtava je istaknuo da su sahranjene bez glave.

Dželetović je rekao da su im oko identifikacije žrtava pomogli mještani, koji su im dali i neke druge informacije o smrti i eventualnim počiniocima, te da su neka tijela zakopavali srpski zarobljenici.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je kazao “da nije provjeravao informacije dobivene od mještana, ali da jesu neke druge službe”.

Prema svjedoku, sačinjeno je oko 50 zapisnika, od kojih se većina odnosila na civilne žrtve.

Svjedok se prisjetio da je oko vrata jednog leša bila svezana marama i da je nabubrio. U zapisniku je navedeno da je ta osoba udavljena.

Na upit Odbrane drugooptuženog Šarića na osnovu čega je to konstatovano, svjedok je odgovorio da su “svi pokazatelji govorili u tom pravcu, ali i da je i on posumnjao zato što je njeno tijelo bilo toliko oteklo”.

Za optuženog Godinjaka svjedok je rekao da se spominje kao komandant jedinice, ali ga lično ne poznaje. Dodao je da ima saznanja da je Godinjak pomogao jednoj osobi čiju su suprugu ubili njegovi vojnici.

Godinjakova Odbrana je navela da ni u jednom zapisniku nije spomenuto ime optuženog, što je i svjedok potvrdio, istaknuvši da se s njim nikad nije sreo, niti je vidio neku njegovu naredbu ili odluku.

Svjedok je kazao da je čuo da se spominje i Medaris Šarić, kao i Hrvatske obrambene snage (HOS), ali da to za njega nije bilo bitno.

Za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova, optuženi su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Svjedok je istaknuo da je veliki dio posmrtnih ostataka koji su bili na otvorenom bio izložen dejstvu vremena i životinjama, te da je to otežavalo da se utvrdi pravi uzrok smrti.

Suđenje će se nastaviti 19. januara.

Lamija Grebo


This post is also available in: English