Članak

Jelić optužen za zločine u Mostaru

30. Decembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Zlatana Mije Jelića za zločine počinjene na području Mostara u periodu od maja 1993. do marta 1994. godine.

This post is also available in: English

Jelića, koji je u bjekstvu, Tužilaštvo BiH tereti da je zločin protiv čovječnosti počinio kao zapovjednik bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i zapovjednik koji je “pod kontrolom imao sve postrojbe na području Mostara”.

Iz Tužilaštva je saopćeno da su zločini nad bošnjačkim stanovništvom počinjeni prisilnim etničkim čišćenjem, nezakonitim zatočenjem u više logora, mučenjem i zlostavljanjem žrtava te njihovim odvođenjem u živi štit ili na prinudne radove na prvoj liniji bojišnice, prilikom čega su bili izloženi vatrenim dejstvima i dovođeni u životnu opasnost.

“Zločini su počinjeni i prisilnim tjeranjem zatočenika da, obučeni u odore HVO-a, bacaju zapaljive predmete na objekte pod kontrolom Armije BiH (ABiH), što ih je izlagalo opasnosti da budu ubijeni”, navodi se u nepotvrđenoj optužnici.

U optužnici se navodi da su izvođenja na prinudne radove obavljana uz odobrenje Jelića, te da je, usljed prisiljavanja na rad na prvoj liniji, smrtno stradalo najmanje 50 žrtava, a 188 je teže i lakše ranjeno, dok su oko 40 žrtava mučili i fizički zlostavljali pripadnici HVO-a.

“Jelić se tereti i da je odobravao odvođenje zatočenika iz logora, na prinudne radove na imanjima pojedinih dužnosnika HVO-a, kao i prisiljavanje zatočenika na utovaranje i prijevoz opljačkane imovine stanovništva bošnjačke i srpske nacionalnosti na području Mostara”, naveli su iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH tereti Jelića da je znao i odobrio počinjenje zločina, te da nije ništa poduzeo da zločine spriječi niti kazni počinitelje.

“Počinjenim zločinima izvršen je progon i etničko čišćenje velikog broja stanovnika Mostara bošnjačke i srpske nacionalnosti”, stoji u saopćenju.

Tužilaštvo BiH planira više od 200 svjedoka te više od 1.100 dokaznih materijala.

S obzirom da se optuženi nalazi u bjekstvu i na području Hrvatske, za njim će biti raspisana međunarodna tjeralica. Bit će zatraženo izručenje optuženog ili njegovo procesuiranje u pravosudnim institucijama Hrvatske.

Albina Sorguč


This post is also available in: English