Članak

Podignuta optužnica za zločine u Goraždu

28. Decembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Ibre Merkeza, Predraga Bogunića i Ešefa Hurića za zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti na području Goražda.

This post is also available in: English

U nepotvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH se navodi da su Merkez i ostali učestvovali u ubistvu, protivzakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema više od 100 civila srpske nacionalnosti s područja Goražda, starosne dobi od sedam do 70 godina.

Iz Tužilaštva su naveli da je Merkez zločine počinio kao načenik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Goraždu od maja do augusta 1993. godine, Bogunić kao načelnik SJB-a u periodu od augusta 1992. do februara 1993. godine, a Hurić kao komandir Policijske stanice Goražde.

“Optuženi su u periodu od polovine jula do kraja oktobra 1992. godine, preko njima podređenih pripadnika policije, zatvorili i držali u četiri stana zgrade preko 70 civila srpske nacionalnosti”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo BiH ih tereti da su od polovine jula 1992. do druge polovine februara 1993. godine zatvorili i držali 35 civila u prostorijama za zadržavanje SJB-a Goražde.

“Bogunić je optužen za protivzakonito zatvaranje 31 civila iz sela Bučje u prostorije CJB-a Goražde, kao i zatvaranje još četiri civila, koji su prethodno uhapšeni. Hurić je optužen da je učestvovao u nezakonitom držanju civila tako što je organizovao i nadgledao njihovo fizičko obezbjeđenje”, navodi se u saopćenju.

U optužnici se navodi da su civili držani u nehumanim i nehigijenskim uslovima, čime im je nanesena snažna fizička i duševna bol i patnja, pri čemu su bili lišeni prava na postupanje u skladu sa zakonom.

“Zarobljenim civilima je bila uskraćivana i adekvatna medicinska njega, što je prouzrokovalo pogoršanje zdravstvenog stanja zatočenih lica u tolikoj mjeri da je u prostorijama SJB-a preminula jedna osoba, dok je druga osoba pokušala izvršiti samoubistvo, te je u bolnici i preminula. Neposredno nakon puštanja iz SJB-a, četiri osbe su preminule”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo tereti Merkeza i da je zatvorenim civilima zabranio sklanjenje u podrum za vrijeme granatiranja, čime ih je izložio smrtnoj opasnosti i što je za posljedicu imalo da je sredinom augusta 1992. jedna osoba smrtno stradala, a tri ranjene.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Albina Sorguč


This post is also available in: English