Članak

Gušenje ljudi u transportu

25. Decembra 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je bio među zatočenicima koji su kamionom transportovani iz Sanskog Mosta na Manjaču u julu 1992. godine, kada se ugušilo 19 ljudi.

This post is also available in: English

Ismet Kolaković je bio zatočen u fabrici “Betonirka” u Sanskom Mostu do 7. jula 1992. godine, kada je zajedno s drugim zatvorenicima kamionom transportovan na Manjaču.

U kamionu, kako je pojasnio, bilo je 66 zatočenika, pod zatvorenom ceradom.

“Niko nije smio otvoriti cerade, i tu se pogušilo 19 ljudi. Nije bilo kisika, hrane, vode, sve zatvoreno. Mirso Halimović mi je umro u krilu”, kazao je svjedok Kolaković, istaknuvši da su zatvorenici tražili pomoć.

Prema njegovom iskazu, provjeravao je da li je iko od tih 19 zatočenika živ – i niko nije bio.

Nakon uvida da nisu živi, svjedok je pojasnio da su vraćeni na kamion, gdje su bila još trojica zatočenika. Među njima, kako je rekao, bio je i doktor Edin Bišćević, koji ni do danas nije pronađen.

Kolaković je svjedočio na suđenju Mirku Vrućiniću, optuženom da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Svjedok je pojasnio da su ga četvorica policajaca, od kojih je dvojicu poznavao, uhapsili 2. jula 1992. godine i nakon toga je zatvoren u “Betonirku”.

Istaknuo je da je u “Betonirci”, kao i ostali zatvorenici, “udaran svačim”.

“Čizmama, pendrekom, sve što su imali u rukama, tukli su me time…”, kazao je svjedok.

Na ovom suđenju svjedočio je i Rasim Karabeg, koji je naveo da je teško premlaćivan u “Betonirci”, nakon što je proveo noć u Policijskoj stanici u Sanskom Mostu, zavezan lisicama za radijatore.

“Premlaćivan sam nenormalno. Tukli su me protivprožarnim aparatom. Prsnu kost su mi slomili”, rekao je Karabeg.

Naglasio je da su udarani i drugi zatočenici, te da je čuo da je izvjesni Tonči, udarajući Mirzeta Karabega, govorio: “Ja tebe ne bijem, tebe bije Mirko Vrućinić. Bolje da ja tebe bijem nego da idem za Gradačac.”

Svjedok je pojasnio da su se bojali Gradačca, jer su se odatle vraćali u kovčezima.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English