Članak

Radoslav Janković optužen za genocid

23. Decembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je protiv Radoslava Jankovića, nekadašnjeg obavještajnog oficira u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), podiglo optužnicu za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Jankovića, državljanina Srbije nedostupnog pravosudnim organima BiH, Tužilaštvo tereti da je od 11. jula do 19. jula 1995. godine, svojim djelima i propustima, pomogao i podržao djelimično istrebljenje bošnjačkog naroda s područja Srebrenice.

“On je bio svjesni pomagač učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji su činile, između ostalih, i najviše strukture Glavnog štaba VRS-a, Bratunačke brigade, Zvorničke brigade te drugi”, navodi se u nepotvrđenoj optužnici.

Prema Tužilaštvu, Janković je iz Štaba Bratunačke brigade slao obavještajne informacije te je učestvovao na sastancima na kojima se odlučivalo o odvajanju muškaraca od njihovih porodica i transportu žena i djece iz Srebrenice, zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN).

Kako se navodi, on je u Potočarima, gdje se okupljalo bošnjačko stanovnišvo iz Srebrenice koje je tražilo zaštitu UN-a, posredovao kod komande Holandskog bataljona u evakuaciji bošnjačkog stanovništva.

“On je tražio da uđe u njihovu bazu kako bi provjerio ima li među ženama i djecom vojno sposobnih muškaraca, ističući da će svi civili biti transportovani u Kladanj, da će se za ranjenike sam pobrinuti i da se evakuacija mora vršiti jer nema dovoljno hrane, dok je sve vrijeme održavao direktnu vezu sa Generalštabom, obavještavajući ih o evakuaciji i transportu civilnog stanovništva”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Na teret mu je stavljeno i da je grupi vojnih policajaca Bratunačke brigade izdao naredbu da civilno stanovništvo iz okoline Potočara sakupe i dovedu u bazu Holandskog bataljona kako bi bilo transportovano, te također organizovao sačinjavanje spiskova žena, djece i muškaraca koji su se ukrcavali u kamione i autobuse.

U optužnici se navodi i da je bio u pratnji tri autobusa, puna zarobljenika koji su odvedeni u Orahovac, gdje su muškarci bošnjačke nacionalnosti privremeno zatvarani, a za koje je znao da će biti ubijeni.

“On je nadgledao evakuaciju više desetina ranjenika i lokalnog osoblja organizacije ‘Ljekari bez granica’ iz Srebrenice, u namjeri da onemogući odlazak ranjenika i lokalnog osoblja, te je odvraćao pažnju međunarodne zajednice, koja je vršila pritisak u vezi sa izdvojenim muškarcima”, naveli su iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Albina Sorguč


This post is also available in: English