Članak

Nagorjele kosti u štali

22. Decembra 2015.00:00
Vještak medicinske struke je rekao da su 2000. godine u jednoj štali u selu Karačići kraj Rogatice pronađeni nagorjeli posmrtni ostaci žrtava.

This post is also available in: English

Vještak Zdenko Cihlarž je kazao da je 2000. godine bio prisutan prilikom ekshumacije posmrtnih ostataka koji su pronađeni kod devastirane štale Muhameda Pinje u Karačićima. Obrada ostataka je, prema njegovim riječima, urađena u mrtvačnici Kantonalne bolnice u Goraždu.
Cihlarž je objasnio da je sa svojim timom ispred i unutar štale pronašao fragmente kostiju ljudskog porijekla, čiji su određeni dijelovi bili nagorjeli. Osim dijelova kostiju, kako je naveo, pronađene su i čahure od metaka, metalna kopča od kaiša, vještačka proteza, polovično staklo naočala, te dijelovi nakita.
Vještak je rekao kako je mogao zaključiti da su to ostaci najmanje četiri osobe, istaknuvši da nijedno tijelo nije bilo kompletno.
On je naglasio da je ovakve posmrtne ostatke teško vještačiti, ne samo zbog vatre, nego i jer su ostatke životinje rasturile.
Cihlarž je kazao da nad ostacima nije urađena DNK analiza, te da su žrtve identifikovane na osnovu iskaza porodica kao Behija Dobrača, te Zahida, Salih i Latifa Pinjo.
Naknadno su od strane familije, kako je rekao, na pregled doneseni i dodatni fragmenti kostiju i nagorjele tkanine.
Tužilaštvo tereti Radomira Markovića, Mileta Kušića, Dragana Božovića, Sašu Perkovića, Radomira Gluhovića, Peru Radovića te Iliju i Miloša Vukašinovića da su, zajedno s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.
U jednoj garaži u Karačićima, kako se navodi, pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan objekat i ubili.
Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali su bili pripadnici ove jedinice.
Suđenje će se nastaviti 19. januara, kada će Odbrana prvooptuženog započeti svoj dokazni postupak.

Lamija Grebo


This post is also available in: English