Članak

Muke u podrumu

22. Decembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Srebreniku, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz Lazara Stanišića, koji je opisao kako je mučen i zlostavljan tokom zatočeništva u Rapatnici 1992. godine.

This post is also available in: English

Stanišić, koji zbog bolesti nije mogao doći da svjedoči, ispričao je kako je iz službe u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) 16. maja 1992. godine prebačen u srpsku vojsku u Ugljeviku.
Odmah je, kako je naveo, zatražio bolovanje i krenuo da pronađe porodicu, ali je uhapšen. Rekao je da je nakon ispitivanja uz batine u Srebreniku prebačen u logor u selu Rapatnica.
“Probudio sam se sav krvav… Kad je bila noć, vrata su se otvorila i nastavila se tuča. U Rapatnici sam proveo 38 dana. Sam sam bio u podrumu, a ostali su bili u prostorijama Mjesne zajednice. Svaku noć su dolazili da me ispituju u tuku”, izjavio je Stanišić.
On se prisjetio i noći kada su ga u drugoj prostoriji pekli lemilicom po tijelu.
“Bio je sav mehaničarski alat, od lemilice do običnog ključa… Naredili su da se skinem do pasa. Nisam odgovarao na pitanja, pa su počeli da me prže”, naveo je Stanišić.
Prema njegovom iskazu, nakon toga je vidio Fikreta Ibračevića, kojeg poznaje kao kapetana prve klase JNA.
“Prvo je pustio svoje vojnike da me tuku, a onda je pitao kako sam, pregledao mi rane i poslao doktora”, kazao je Stanišić.
Odbrana prvooptuženog Ekrema Ibračevića rekla je da bi ovog svjedoka pitala zbog čega u ranijim iskazima nije naveo da mu je “Fikret Ibračević” pregledao rane i pozvao doktora.
Ekrem Ibračević je optužen kao bivši načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku za zlostavljanje i mučenje civila srpske srpske nacionalnosti u periodu od juna do avgusta 1992. u Rapatnici i Lukama. Za ove zločine sudi se i Fikretu Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću iz nekadašnje Vojne policije.
Nakon što je pročitan Stanišićev iskaz kao zaostali dokaz Tužilaštva BiH, Odbrana prvooptuženog Ibračevića je u materijalne dokaze uložila odluke srpskih vlasti u BiH iz 1992. godine.
Uvedene su odluke o djelovanju srpskog naroda u vanrednim okolnostima, osnivanju skupštine srpskog naroda, kao i strateškim ciljevima.
Nastavak suđenja zakazan je za 12. januar, kada bi trebalo da budu saslušani svjedoci Odbrana.

Marija Taušan


This post is also available in: English