Članak

Tužilaštvo optužilo nedostupnog Vinka Lazića

16. Decembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Vinka Lazića za progon i ubistva bošnjačkih civila počinjena na području Zvornika u julu 1992. godine. Lazić se nalazi u Srbiji, saopćeno je iz Tužilaštva.

This post is also available in: English

Optužnica tereti Lazića da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, učestvovao u progonu 120 civila u okviru kojeg je sredinom jula 1992. najmanje njih 67 ubijeno u selu Lokanj.

Radi se o civilima iz Teočaka koji su u koloni krenuli na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH) na području Zvornika. Kolona je napadnuta, nakon čega su zarobljeni civili odvedeni u Lokanj i strijeljani.

“Nakon toga žrtve su bačene u jamu, a iskopana tijela su razmijenjena dana 4. juna 1993. godine i 17. februara 1994. u Teočaku”, navodi se u optužnici.

Za ovaj zločin je pred Sudom BiH u toku suđenje Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Cvjetku Popadiću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir interventne jedinice SJB-a u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Amer Jahić


This post is also available in: English