Članak

Zatražena oslobađajuća presuda za Ramiza Avdovića

15. Decembra 2015.00:00
Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu za Ramiza Avdovića, optuženog za zločine u Sarajevu počinjene 1992. godine.

This post is also available in: English

Drugog dana iznošenja završne riječi, branilac Mirza Kovač je rekao kako Tužilaštvo BiH nije van sumnje dokazalo da je Avdović počinio zločine nad srpskim stanovništvom na petom spratu Centralnog zatvora i vojnom zatvoru u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj”.

Za zločine u ovim objektima, sa Avdovićem se zajedno sudi Iulian-Nicolaeu Vintili. Prema optužnici, civili srpske nacionalnosti su na ovim mjestima premlaćivani, mučeni i odvođeni na prisilni rad.

Avdović je, navodi se u optužnici, bio komandir straže na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Prema riječima branioca Kovača, Tužilaštvo nije optužilo osobe navedene u naredbi o sprovođenju istrage, a svjedočile su na ovom suđenju.

“Da nije smiješno, bilo bi žalosno”, kazao je on.

Veći dio završne riječi odnosio se na analizu iskaza svjedoka, te osporavanje navoda iz optužnice da je Avdović bio komandir straže.

Indira Karahodžić, drugi branilac Avdovića, rekla je kako je Rade Vučićević, svjedok Tužilaštva koji je bio zatvoren u Centralnom zatvoru i “Viktor Bubnju”, izjavio da je bilo više osoba s imenom Ramiz.

“Bila su trojica, ali ime Avdović Ramiz niko mi se nije tako predstavio”, citirala je braniteljica dio njegovog svjedočenja.

Ona se osvrnula i na svjedočenje Senada Krehe, nekadašnjeg predsjednika Okružnog vojnog suda, koji je ispričao kako je dolazio u “Viktor Bubanj” i da optuženog Avdovića zna kao stražara.

Drugi svjedoci Tužilaštva čije je iskaze analizirala braniteljica Karahodžić govorili su kako ne poznaju optuženog Avdovića, da o njemu ništa čuli, a neki su navodili samo ime Ramiz.

Tako je svjedok Strahinja Živak, kako je kazala braniteljica, ispričao da ne poznaje Avdovića, ali je čuo da je dolazio ispred ćelija u “Viktor Bubnju” kada se dijelila hrana.

Odbrana je navela kako Tužilaštvo nije dokazalo da je Avdović naređivao da se zatvorenici vode na prisilne radove.

Odbrana optuženog Vintile će 12. januara iznijeti završnu riječ.

Amer Jahić


This post is also available in: English