Članak

Optužnica za ubistva Srba u Hadžićima

15. Decembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mustafe Divjana, Ferida Delića i Alije Gazibare za zločine počinjene na području Hadžića 1993. godine.

This post is also available in: English

Divjan je optužen za ubistva zatvorenika srpske nacionalnosti koji su iz logora “Silos” i “Krupa” u Hadžićima dovedeni na prisilne radove kod Poljoprivrednog instituta “Butmir”.
Prema optužnici, Divjan je, kao stražar, nadzirao rad oko 30 zatvorenika, a nakon što je čuo da je njih nekoliko pokušalo pobjeći, iz tranšeja je na njih pucao iz automatske puške i ubio dvojicu.
Kako je navedeno iz Državnog tužilaštva, Delić je optužen da je skupa sa još jednim pripadnikom Armije BiH (ABiH), jednog zatvorenika odveo u Poljoprivredni institut, gdje je ubijen.
“Delić je potom naredio dvojici zatvorenika da tijelo preminulog, kao i tijela prethodno ubijenih zatvorenika odnesu do Stanice vojne policije u Butmiru”, saopćilo je Tužilaštvo.
Nakon što su tijela stigla do Stanice vojne policije u Butmiru, kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, Delić i Gazibara su natjerali zatvorenike da unesu tijela preminulih kako bi ih prevezli do prostorija pritvora Četvrte motorizovane brigade ABiH u Hrasnici, a prilikom vožnje tukli su zatvorenike, te urinirali po njima i tijelima ubijenih.
Divjan, Delić i Gazibara su optuženi i da su, zajedno sa drugim pripadnicima ABiH, tukli dvojicu zatvorenika u Poljoprivrednom institutu.
“Natjerali su zatvorenike da skoče u jamu dubine oko tri metra i tu ih tukli nogama, rukama, palicama, kundacima pušaka, prijeteći im da će ih zaklati ukoliko ne kažu ko je organizovao bjekstvo”, navodi se u optužnici.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Amer Jahić


This post is also available in: English