Članak

Naoružavanje mještana Brezja

15. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Srebreniku, svjedoci Odbrane Ekrema Ibračevića ispričali su kako su mještani sela Brezje (opština Lopare) naoružavani u aprilu 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Radenko Mihajlović je kazao da su dobili poluautomatske puške od Jugoslovenske Narodne Armije (JNA) na osnovu spiska Kriznog štaba u selu. Težeg naoružanja, kako je precizirao, nisu imali.

“Bilo je nekoliko sastanaka da se narodu objasni odbrana sela… Bio je kao neki vod, nas 36 do 40. Na njegovom čelu je bio Pero Đukić”, rekao je Mihajlović.

On je dodao da su mještani noću držali straže do napada na selo 19. juna 1992. godine, kada su krenuli prema šumi i ubrzo bili uhapšeni.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Zorice Đurđević, svjedok je kazao da mještani nisu odgovarali na napad. Naveo je da su bili u civilnoj odjeći kada su uhapšeni, a da su puške prethodno ostavili u šumi.

Mihajlović, koji je kao svjedok Tužilaštva BiH saslušan 7. aprila, sa drugim mještanima je prebačen u Rapatnicu kod Srebrenika, a potom u Tuzlu.

Ibračević je optužen kao načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne Odbrane u Srebreniku za zlostavljanje i mučenje civila srpske srpske nacionalnosti od juna do avgusta 1992. u Rapatnici i Lukama. S njim su optuženi i Fikret Smajlović i Sejdalija Ćović iz vojne policije.

Na poziv Ibračevićeve Odbrane svjedočio je i Mićo Blagojević, koji je takođe potvrdio da su mještani Brezja dobili oružje i držali noćne straže.

On je naveo da je držao straže u blizini kuće sa puškom koju je dobio njegov otac. Blagojević je rekao da u selu nije bila nikakva jedinica niti da su od nekoga dobijali naređenja.

“Bio sam u selu do 19. juna kada je počelo granatiranje. Nastao je haos, narod je bježao”, kazao je Blagojević i dodao da je kasnije uhapšen i odveden u Tuzlu.

Kako je rekao, prilikom hapšenja je bio u civilnoj odjeći i nije imao oružja.

Oba svjedoka su potvrdila da su u Tuzli osuđena na po tri i po godine zatvora zbog pristupanja neprijateljskoj vojsci.

Suđenje se nastavlja 22. decembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English