Članak

Hapšenje zbog zločina u Srebrenici

15. Decembra 2015.00:00
Milan Bogdanović je uhapšen zbog sumnji da je u ljeto 1995. godine na području Srebrenice počinio zločin protiv čovječnosti.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je saopćilo da je Bogdanović, kao komandir Policijske stanice Skelani i Šeste čete Posebne jedinice policije, osumnjičen da je koordinirao i zapovijedao snagama policije koje su na području Konjević Polja zarobljavale Srebreničane u julu 1995. godine.
Zarobljenici su, kako je navelo Državno tužilaštvo, potom odvedeni na stadion u Novoj Kasabi, a dio ih je odveden u komandu Šeste čete Posebne jedinice policije, gdje su mučeni i ispitivani.
Tužilaštvo BiH je saopćilo da su nakon toga policajci Vojsci Republike Srpske (VRS) predali oko 500 Srebreničana, koji su pogubljeni na različitim lokacijama.
Pripadnici Šeste čete Posebne jedinice policije, smatra Tužilaštvo, odveli su u Kušlat 16 zarobljenika, koji su tu strijeljani, a samo jedna žrtva uspjela je preživjeti.
Državno tužilaštvo sumnjiči Bogdanovića za nezakonito zatočenje pet zarobljenika koje su pripadnici Policijske stranice Skelani oko tri mjeseca držali u nečovječnim uslovima, tjerali ih na prinudne radove, i koji su nakon toga nestali pod nepoznatim okolnostima.
Bogdanović se sumnjiči i za nestanak dva civila bošnjačke nacionalnosti koje su pripadnici Policijske stanice Skelani preuzeli od policije iz Bajine Bašte, a čiji su ostaci nakon rata pronađeni u masovnoj grobnici Glogova.
Tužilaštvo BiH će nakon ispitivanja Bogdanovića odlučiti da li će predložiti određivanje pritvora.

Amer Jahić


This post is also available in: English