Članak

Zarobljenici bez povreda

14. Decembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bileći, svjedok Odbrane Gorana Vujovića izjavio je da je razgovarao sa zarobljenicima u Đačkom domu u Bileći u augustu 1992. godine, te da mu se nisu žalili niti je na njima vidio povrede.

This post is also available in: English

Slobodan Avlijaš, nekadašnji službenik Ministarstva pravde Republike Srpske (RS), kazao je da je po dolasku u Bileću prvo otišao u kasarnu, gdje je obaviješten da u tom objektu nema više zarobljenika jer je obavljena razmjena.

Svjedok je dodao da je potom otišao u policijsku stanicu, gdje mu je Vujović rekao da se zarobljena lica nalaze u Đačkom domu.

Avlijaš je naveo da je saznao da zarobljenika ima i u stanici policije, gdje je ostao njegov kolega, a njega je jedan policajac odveo do Đačkog doma.

“Ja sam od policajca tražio da sam uđem i pričam sa zarobljenicima. Ostao sam sat vremena”, kazao je svjedok.

Opisujući prostor u Đačkom domu, Avlijaš je naveo da su zarobljenici bili u velikoj prostoriji, a da su bile još dvije prostorije – WC i kupatilo.

On je dodao da su zarobljenici imali palete i ležajeve po podu, kao i deke. Zatvorenici su mu, kako je naveo, rekli da im hranu donose žene.

“Meni se niko nije žalio niti sam ja vidio povrede”, odgovorio je svjedok na pitanje da li je bilo maltretiranja.

Avlijaš je kazao da je o posjeti Đačkom domu sačinio izvještaj i da ga je dostavio ministru, koji je obavijestio Vladu.

On je svjedočio u korist Vujovića, kojeg Tužilaštvo BiH tereti sa Miroslavom Dukom i Željkom Ilićem za zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Bileći 1992. godine.

Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Vujovićeva Odbrana je uložila je i materijalne dokaze kojima, prema riječima branioca Milenka Voje Radovića, dokazuje da su lica koja su se nalazila u Đačkom domu i Starom zatvoru imala mogućnost komunikacije sa porodicom putem predstavnika Međunarodnog crvenog krsta.

Odbrana je uložila i spisak oduzetog oružja od bošnjačkog stanovništva.

Optužba je uložila prigovore relevantnosti i autentičnosti, izuzev na iskaze dvojice svjedoka koji su ranije uvršteni kao dokazi Tužilaštva BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. decembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English