Članak

Šabić nije došao na početak suđenja

11. Decembra 2015.00:00
Planirani početak suđenja za korupciju u pravosuđu odgođen je zbog nedolaska optuženog Senada Šabića, koji je s Ramom Brkićem tereti za davanje dara sudiji Suda BiH Azri Miletić.

This post is also available in: English

Sudija Biljana Ćuković kazala je da će provjeriti da li je Šabić uredno obaviješten o današnjem ročištu.
“Ako je dostava bila uredna, Sud će izdati naredbu za njegovo privođenje na naredno ročište. Ako nije bio obaviješten, ponovo ćemo ga pozvati pismenim putem”, napomenula je Ćuković.
Šabićev branilac Husein Mušić je rekao da se ne zna zbog čega se optuženi nije pojavio. On je naveo da je čuo da je Šabić odustan jer je “našao neki posao u inozemstvu”.
“Njegova supruga mi je rekla da je poziv stigao prije četiri dana… Ja ga nisam mogao dobiti, na bosanski broj je nedostupan”, kazao je Mušić.
Nakon navoda o zauzetosti sudija i advokata u drugim predmetima, Ćuković je novo ročište zakazala za 28. decembar.
Tužilac Džermin Pašić je rekao da je i on zauzet u drugim predmetima, ali da to ne treba biti razlog za odgađanje, jer se mogu naći zamjene kako bi “konačno počeli s čitanjem optužnice”.
Sudija Ćuković je odbila i zahtjev Odbrane Azre Miletić za održavanjem statusne konferencije prije početka suđenja, kazavši da ovaj predmet nije tako složen.
Osvrćući se na te navode, Brkićev branilac Asim Crnalić napomenuo je da je Sud BiH, prilikom odbijanja zahtjeva Odbrana za prenošenje ovog predmeta na niži sud, zaključio suprotno – da je riječ o složenom predmetu.
Šabić i Brkić su, prema optužnici, Miletićki obećali novčanu naknadu kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem im se sudilo za organizovani kriminal.

Marija Taušan


This post is also available in: English