Članak

Obični vojnik na liniji razgraničenja

11. Decembra 2015.00:00
Svjedok Odbrane na suđenju za zločine počinjene na području Teslića izjavio je da je optuženi Pero Radišić bio obični vojnik koji je čuvao liniju razgraničenja.

This post is also available in: English

Svjedok Nikola Jerinić, koji je bio komandir Treće pješadijske čete Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u maju 1992. godine je dobio naređenje da ode u selo Radišići (općina Teslić).

U tom selu, kako je kazao, zatekao je Teritorijalnu odbranu (TO) kojoj je pripadao optuženi Radišić, a koja se morala pripojiti Trećoj pješadijskoj četi.

“Pero Radišić je bio obični vojnik, čuvao je liniju razgraničenja. Imao je zaduženu SMB uniformu Jugoslavenske narodne armije (JNA). Naoružanje je tada bilo mješovito”, izjavio je Jerinić.

On je dodao da je njegova četa imala odbrambenu ulogu, te da radnog voda nije bilo u periodu u kojem je on boravio na tom lokalitetu.

“Radišića sam upoznao kada sam došao u selo. Nikada nisam čuo da je nekoga maltretirao i tukao. Poznajem njegovu djecu. Što se mene tiče, nikada nisam imao problema s njim”, naveo je svjedok.

Pero Radišić je optužen da je od 1992. do 1995. godine, kao komandir radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti.

Na teret mu je stavljeno odvođenje više osoba na prinudne radove, gdje je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest osoba, a veći broj ranjen.

Drugi svjedok Odbrane, Bogoljub Mišić je bio u Drugom bataljonu Teslićke brigade. Kako je rekao, pripadnici radne obaveze, koji su dobijali poziv od Civilne zaštite, bili su smješteni u “Partizanu”.

Starješinski dio Drugog bataljona, kako je kazao, angažovao je ljude iz radne obaveze, a vojnici su ih vodili na liniju. Oni su, prema njegovim riječima, “uređivali liniju” i radili pomoćne radove.

Mišić je dodao da su pripadnici radnog voda imali dozvolu za kretanje i bili zaštićeni.

“U ratu sam viđao Radišića, mislim da je imao SMB uniformu. Nikada nisam primijetio da je imao represivne mjere prema ljudima koje je vodio”, izjavio je svjedok, dodavši da je Radišić ponekad imao obavezu da vodi radni vod na liniju.

Svjedok je istaknuo da na njegovoj liniji nije bilo ranjenih pripadnika radnog voda.

Suđenje će se nastaviti 15. januara 2016. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English