Članak

Strateški značaj Hadžića

10. Decembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području općine Hadžići, vještak vojne struke naveo je da je ova općina imala strateški položaj za bezbjednost Sarajeva i BiH.

This post is also available in: English

“Opština Hadžići je sa prostorom igmanskog platoa imala strateški položaj za bezbjednost grada Sarajeva i BiH. (…) Sarajevo bi gubljenjem tog dijela bilo stavljeno u potpunu blokadu. Bilo kakav ulazak i izlazak iz Sarajeva bio bi onemogućen”, kazao je Hazim Šadić, vještak vojne struke koji je sačinio ekspertizu o dešavanju u Hadžićima, sa težištem na Pazarić i Tarčin.

Na poziv Odbrane prvooptuženog Mustafe Đelilovića, Šadić je govorio i o naoružavanju i razoružavanju Srba u Hadžićima, te velikim količinama naoružanja oduzetih od njih.

Na pitanje Odbrane da li su bile opravdane vojne izolacije i zarobljavanja, vještak je odgovorio da je komandant dužan da ocijeni da se sve ono što ugrožava bezbjednost mora staviti pod kontrolu.

Za zločine počinjene na području općine Hadžići sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, koji su, kako se navodi u optužnici, bili pripadnici vojne i policijske vlasti, upravnici ili stražari u logorima.

Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, fizičku i duševnu patnju, te odvođenje zatočenika na prinudni rad.

Vještak Šadić je u svojoj ekspertizi govorio o raspadu Jugoslovenske Narodne Armije (JNA), o ratovima u Sloveniji i Hrvatskoj, te o tome kako su ti sukobi uticali na BiH i rat.

Prema njegovim riječima, vojni vrh JNA bio je direktno umiješan u sva zbivanja koja su se dešavala na području BiH.

“Sam vrh JNA je direktno bio involviran u formiranje Vojske Republike Srpske. (…) Jedinice JNA su činile okosnicu VRS-a”, kazao je vještak.

On je govorio i o vojnim objektima i sredstvima na području BiH.

“Na prostoru općine Hadžići nalazila su se najveća skladišta, najveće rezeve naoružanja i vojne opreme. (…) Skladište Krupska Rijeka jedno je od najvećih skladišta JNA”, kazao je Šadić.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. decembar, kada će vještaka ispitivati Optužba i druge Odbrane.

Albina Sorguč


This post is also available in: English