Članak

Sredstva EU za pravosuđe još na čekanju

4. Decembra 2015.00:00
Zbog tehničkih procedura, Evropska unija (EU) još nije uplatila sredstva za uposlenike pravosudnih institucija koji rade na predmetima ratnih zločina. Riječ je o 2.9 miliona eura koji se koriste za 142 uposlenika u pravosuđu, te za druge potrebe prilikom procesuiranja ratnih zločina.

This post is also available in: English

Dok se čekaju sredstva, Federacija BiH, ali i državne pravosudne institucije su riješile problem privremenim finansiranjem.

Međutim, u Republici Srpskoj (RS) problem još nije riješen, pa su tako četiri okružne sudije, sedam okružnih tužilaca i jedan republički, kao i ostalo osoblje, već devet mjeseci bez plate. Također, nema novca ni za troškove svjedoka u predmetima ratnih zločina.

Unatoč neprimanju plate, kako BIRN saznaje, oni rade svoj posao i suđenja se redovno odvijaju.

U Delegaciji Evropske unije su pojasnili da su nadležne vlasti BiH dostavile procjenu u kojoj je navedeno da su ispunjeni uslovi kojima je opravdana druga tranša sredstava.

“U toku su neophodno analitički i tehnički koraci koje su preduzele službe Evropske komisije. Tek po okončanju tih koraka, sredstva će biti uplaćena trezoru BiH”, kazala je Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije i specijalnog predstavnika EU.

Razlog blokiranja druge tranše sredstava EU je neusvajanje Strateškog okvira za reformu sektora pravosuđa. Nakon usvajanja 8. septembra ove godine, Evropska unija je navela da će odblokirati sredstva.

U Federaciji BiH su vlade kantona osigurale sredstva za uposlenike sudova i tužilaštava, a problem je riješen i u Tužilaštvu BiH.

Ukupna sredstva koja daje Evropska unija kao podršku naporima za procesuiranje ratnih zločina su 14.86 miliona eura za period od pet godina.

Albina Sorguč


This post is also available in: English