Članak

U Rapatnici nisu bili civili

1. Decembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Srebreniku, Odbrana Ekrema Ibračevića uložila je dokumente kojima želi dokazati da oštećeni u ovom predmetu nisu bili civili, već pripadnici srpskih jedinica.

This post is also available in: English

Odbrana je uložila krivične prijave i presude Okružnog vojnog suda u Tuzli iz 1992. godine, kojima su oštećeni, koji su svjedočili na suđenju, osuđeni zbog učešća u neprijateljskoj vojsci.

“Odbrana će dokazati da svjedoci iz optužnice nisu bili civili, već pripadnici srpske Teritorijalne odbrane”, kazao je branilac Sanjin Bandović u uvodnoj riječi, prije ulaganja dokaza.

Vijeće je prihvatilo 23 od predloženih 117 dokaza Ibračevićeve Odbrane. Odbijen je niz dokumenata iz sudskih postupaka, kao što su zapisnici o saslušanju, optužnice, žalbe na pritvor i presude.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić obrazložio je da ti dokazi nisu neophodni s obzirom da se u presudama nalaze potrebne informacije.

Odbijeni su i prijedlozi za ulaganje izjava iz krivičnog postupka u Tuzli jer su, kako je naveo Maksumić, oštećeni svjedočili u sudnici i Odbrane su ih mogle ispitati.

Branilac Bandović je predložio pozivanje niza svjedoka na okolnosti organizovanja kriznih štabova i borbenih jedinica, te naoružavanja srpskog stanovništva u selima Brezje i Jasenica.

Tužilac Zorica Đurđević je kazala kako ne spori da su postojali krizni štabovi, ali da su oštećeni u momentu hapšenja bili civili.

Vijeće je prihvatilo da bude pozvano pet svjedoka koje je predložila Ibračevićeva Odbrana.

Ibračević je optužen, kao načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne Odbrane (TO) u Srebreniku, za zlostavljanje i mučenje civila srpske nacionalnosti od juna do avgusta 1992. u Rapatnici i Lukama.

S njim su optuženi i Fikret Smajlović i Sejdalija Ćović iz vojne policije.

Odbrana je među materijalne dokaze uložila i odluke iz ratnog perioda Skupštine opštine Srebrenik i TO-a.

Bandović je zatražio da Sudsko vijeće urgira pošto opštinske vlasti nisu odgovorile na zahtjev Odbrane za odlukom u vezi sa osnivanjem pritvora u Rapatnici i Lukama.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. decembar.

Marija Taušan


This post is also available in: English