Članak

Naknadno termin početka suđenja Neziroviću

27. Novembra 2015.00:00
Termin početka suđenja Almazu Neziroviću za zločine počinjene u Derventi i Bosanskom Brodu bit će naknadno određen zbog ranije preuzetih obaveza branioca Kerima Čelika.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji dogovoreno je da će na početku suđenja biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi, ali će datum naknadno biti određen.
Branilac Kerim Čelik zamolio je Sudsko vijeće da termin suđenja ne bude četvrtkom poslijepodne jer tada ima drugi predmet.
Nezirović je optužen da je od kraja aprila do jula 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje (općina Derventa) i logoru u naselju Tulek (općina Bosanski Brod) učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.
U optužnici Tužilaštva BiH stoji da je Nezirović ove zločine počinio kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO-a.
Tužilac Milanko Kajganić je kazao da Državno tužilaštvo neće imati zaštićenih svjedoka, a Čelik je naveo da će Odbrana imati od pet do deset svjedoka.
Nezirović je od 1997. živio u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a izručen je u julu ove godine. Brani se sa slobode, a određene su mu mjere zabrane.

Albina Sorguč


This post is also available in: English