Članak

Ubistvo Cvijetića u Presjenici

24. Novembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Trnova, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o ubistvu familije Cvijetić u selu Presjenica u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedokinja Nada Karamehmedović kazala je da su njeni roditelji Duško i Zorka Cvijetić iz Sarajeva otišli u svoju kuću u presjenički zaselak Moševići u aprilu 1992. godine. Kako je ispričala, s njima je telefonski kontaktirala do početka maja 1992., kada su presječene linije.

“Samo mi je tata rekao da su ovdje svi ludi”, prisjetila se svjedokinja jednog od razgovora.

Kako je ispričala, u ljeto 1992. godine stigla je vijest da su joj roditelji ubijeni. “Ako bih našla ubicu, ja bih željela da ga pitam šta su mu moji bolesni roditelji uradili”, kazala je Karamehmedović.

Osim njenih roditelja, kako je rekla, ubijena su još četiri člana porodice Cvijetić. O ubistvima u zaseoku Moševići svjedočio i Obren Cvijetić.

“Samo sam čuo da je došao kamion. Pucalo je. Izvukao sam ženu i u šumu pobjegao”, prisjetio se on i dodao kako je po povratku zatekao ubijene članove familije.

Svjedok Miloš Vitković nalazio na položaju na Šestanovcu, odakle je, kako je kazao, vidio da gore sela na području Trnova, među kojima i njegovo. Izjavio je da se na liniji prepričavalo šta se dešavalo u tim selima.

“Pričalo se da su pobijeni Cvijetići”, rekao je Vitković.

Svjedoci su iskaz dali na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Trnovo, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Joka Prorok svjedočila je o stradanju srpskog stanovništva u selu Tošići, gdje joj je živjela familija. U vrijeme zločina u selu ona je, kako je pojasnila, živjela u Vogošći kod Sarajeva.

“Ja sam za majku saznala da je živa 13. septembra 1992. godine. Prvu radosnu vijest mi je rekla da je spasio Edo Godinjak”, kazala je ona.

Svjedokinja je ispričala da je njena majka s drugim mještanima Tošića krenula napustiti područje Trnova, ali da je odustala i ostala kraj jednog potoka s još jednom ženom.

“Njih dvije su se dogovorile da neće ići od potoka, neka ih ubiju, neka rade šta hoće, samo da imaju vode”, izjavila je svjedokinja prenoseći majčine riječi.

Na tom mjestu, kako je ispričala, našao ih je Godinjak sa dvojicom vojnika, te su ih odveli u obdanište, a dan poslije su razmijenjene. Odbrana je pitala kako njena majka zna da se radilo o Godinjaku, a svjedokinja je pojasnila da su joj to ljudi kazali nakon što ga je opisala.

“Mislim da su joj u Trnovu u obdaništu rekli, ali i u Kalinoviku”, izjavila je svjedokinja.

O tome šta se dešavalo u Tošićima svjedokinja Prorok je rekla da je saznala iz priča ljudi, koji su govorili da je bilo mještana obješenih za drvo, zaklanih, da je jednom bila odsječena glava.

Suđenje se nastavlja 1. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English