Članak

Materijalni dokazi na suđenju za zločine u Bileći

23. Novembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bileći, Tužilaštvo BIH uložilo je set materijalnih dokaza o statusu optuženih 1992. godine i policijskim aktivnostima.

This post is also available in: English

Tužilac Behaija Krnjić je uložio 46 dokumenata o statusu optuženih i ostalih lica koja su, kako je kazao, učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Među dokaze je uložena knjiga evidencija o učešću radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u ratu i radnika iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Bileća.

Krnjić je u spis uvrstio izvod iz policijske knjige dnevnih događaja od 1991. do 1992. godine. On je pojasnio da se iz ove dokumentacije vidi da nijedno privođenje Bošnjaka u CJB-u nije evidentirano.

Tužilac je dodao da ulaže i dokumente kojima dokazuje da nijedna krivična prijava protiv osoba bošnjačke nacionalnosti koje su bile zatočene u Bileći nije podnesena.

Uloženi su i zapisnici o saslušanju nekoliko Bošnjaka koji su sačnjeni u CJB-u Bileća.

Odbrane su za dio dokaza iznijele prigovore relevantnosti i autentičnosti, a o nekima će se izjasniti na narednom ročištu.

Tužilaštvo BiH tereti Gorana Vujovića, Miroslava Duku i Željka Ilića za zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Bileći. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik SJB-a Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Za Miroslava Duku su uloženi dokazi da je bio član opštinskog odbora SDS-a, te o njegovom unapređenju i odlikovanju.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. novembar, kada će biti nastavljeno ulaganje materijalnih dokaza Optužbe.

Albina Sorguč


This post is also available in: English