Članak

Podignuta optužnica protiv Joze Lovrenovića

20. Novembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Joze Lovrenovića zbog sumnje da je počinio zločin protiv ratnih zarobljenika na području općina Jajce i Mrkonjić Grad.

This post is also available in: English

Lovrenovića Tužilaštvo BiH tereti da je ubio dvojicu zarobljenika nakon što su on i njemu poznati pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zarobili grupu aktivnih i rezervnih policajaca, pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Mrkonjić Grad, u zaseoku Šebezi (Mrkonjić Grad).
Optuženom je na teret stavljeno i mučenje i zlostavljanje zarobljenika. Kako se navodi, on je od juna do augusta 1992. godine, s pripadnicima Vojne policije HVO-a, u prostorije SJB-a Jajce privodio grupe zarobljenika, koje je udarao nogama, rukama, palicama, kablom, te ih je kačio na vješalicu kako bi im vadio zube i gasio cigarete po cijelom tijelu.
Zločini su počinjeni, prema Tužilaštvu, u vrijeme ratnog stanja i sukoba između Teritorijalne odbrane (TO) Jajce i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s jedne i Vojske Republike Srpske (VRS) s druge strane, na području Bareva u rejonu sela Liskovac (na granici općina Jajce i Mrkonjić Grad).
Iz Tužilaštva navode da Lovrenović ima državljanstvo BiH i Hrvatske.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Džana Brkanić


This post is also available in: English