Članak

Krv po zidovima

19. Novembra 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da ga je optuženi Dragan Glogovac udarao palicom u domu u blizini Zavidovića u kojem je bio zatvoren u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Zuhdija Memčić je ispričao da je 2. jula 1992. zajedno sa komšijom Ahmedinom odveden u Dom “Franjo Herljević” u Kamenici (općina Zavidovići).
“Imali smo zavezane oči, mrak, ne vidi se… Sveli su nas niz neke stepenice u podrum. Ujutro je ušao Novica Mitrović, Dragan Glogovac i policajac Željko. Tog jutra su nas tukli, udarali – sva trojica. Jedan udara čizmama, Novica kundakom, ovaj je imao palicu. Palicom je udarao po leđima, rebrima”, prisjetio se svjedok, koji je prepoznao optuženog Glogovca u sudnici.
Memčić je kazao da se optuženi nakon nekoliko sati vratio sa drugom dvojicom i ponovno su ih tukli. Prema njegovom iskazu, Glogovac im je psovao, te ga je udarao po ušima.
“Kad padnem, ne osjećam gdje me udara, čime udara. I Ahmedina su udarali. Tada je ostalo i po zidovima krvi… Pred sumrak su ponovo došli. Tada su nas udarali da nismo mogli ustati s poda. Najgore kad udare u stomak, izbije zrak. Dobro se sjećam kada me je Glogovac natjerao da radim sklekove, a čizmom udara u stomak”, ispričao je Memčić.
On je rekao da je razmijenjen u augustu 1992. godine.
Tužilaštvo BiH tereti Glogovca da je od juna do kraja augusta 1992., s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nanosio tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević” u Kamenici.
Prema optužnici, Glogovac je nogama, gumenom palicom i rukama udarao Ahmedina i Zuhdiju Memčića, te Besira Softića.
Svjedok Salim Muhić, bivši predsjednik komisije za razmjenu u Zavidovićima, prisjetio se razmjene iz augusta 1992. godine.
“Sa naše strane je bilo otprilike oko deset osoba za razmjenu. Razmjena je izvršena na željezničkom mostu u mjestu Vinište (općina Žepče). Odveli smo ih na ručak, pa potom u sanitet kod ljekara. Poslije toga ih je preuzela Služba bezbjednosti”, izjavio je Muhić.
On je dodao da s tim ljudima nije razgovarao i da nije mogao vidjeti povrede jer su bili odjeveni.
Suđenje će se nastaviti 10. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English