Članak

Zatraženo kažnjavanje Gligora Begovića

18. Novembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je kaznu za Gligora Begovića, ocijenivši u završnoj riječi da je dokazalo da je optuženi počinio zločine 1992. godine nad civilima i ratnim zarobljenicima u sabirnom centru Batković u Bijeljini.

This post is also available in: English

Tužilac Miroslav Janjić je rekao da je saslušanjem svjedoka i dokumentima dokazano da je Begović bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a da su oštećeni bili civili i ratni zarobljenici.

“Smatram da je optuženi bio potpuno svjestan svog nadmoćnog položaja”, istakao je Janjić.

On je dodao da je u cijelosti dokazano da je učestvovao u premlaćivanjima, te da je pet ljudi preminulo od posljedica zadobijenih povreda.

Janjić je kazao da su svjedoci naveli da je Begović učestvovao u premlaćivanju 70-godišnjeg zatočenika, koji je zbog zadobijenih ozljeda podlegao, te da je udarao i maloljetnika.

Prema njegovom iskazu, nema sumnji u identitet počinioca, jer su skoro svi svjedoci u sudnici prepoznali Begovića.

“Tukli su mnogi stražari, a najgori je bio Gligor”, citirao je Janjić izjavu svjedoka Nedima Mustačevića, koji je rekao da ga je optuženi tukao nogama i rukama znajući da je ranjen.

Tužilac je podsjetio da je Mustačević molio da ga ubije, ali da on nije htio, već da mu je kazao: “Hoću da ti kosti trunu.”

Janjić je u završnoj riječi istakao da je optuženi učestvovao u seksualnom ponižavanju zatočenika, spominjući nekoliko slučajeva. Odlukom Sudskog vijeća, na početku suđenja javnost je isključena s dijelova na kojima se govorilo o seksualnom zlostavljanju zbog zaštite intimnog života optuženog.

Prema optužnici, civili i ratni zarobljenici bošnjačke nacionalnosti držani su u nehumanim uslovima u Batkoviću, gdje su premlaćivani, seksualno zlostavljani i ubijani.

Janjić je naglasio da nijedan svjedok Odbrane nije dao alibi optuženom. Kako je naveo, ti svjedoci su ga viđali po pet do deset minuta, ali nisu ulazili u centar.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 26. novembra.

Albina Sorguč


This post is also available in: English