Članak

Nisu civili već neprijateljska vojska

17. Novembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Srebrenika, Tužilaštvo je uložilo iskaze iz istrage optuženih Ekrema Ibračevića, Faruka Smajlovića i Sejdalije Ćovića.

This post is also available in: English

Ibračević je tokom saslušanja u maju 2015. godine kazao da je u ratu bio pri Štabu Teritorijalne odbrane (TO) u Srebreniku, čije je sjedište prvobitno bilo u objektu u Rapatnici.

Kako je naveo, Štab je premješten u obližnju školu, a u tom objektu je formiran pritvor radi održavanja reda. Ibračević je napomenuo da u pritvoru nisu bili civili, već pripadnici neprijateljske vojske.

On je rekao da je prilikom prevoza pritvorenika u Tuzlu “pronašao najbolje rješenje” obezbijedivši zatvoreno vozilo. O drugim događajima Ibračević u istrazi nije želio govoriti.

Smajlović je tokom saslušanja u istrazi kazao da je od maja do početka avgusta 1992. bio komandir saobraćajnog odjeljenja u Vojnoj policiji i da su kontrolisali kretanje na punktovima.

Jednom bili angažovani, naveo je svjedok, na prikupljanju naoružanja u selu Brezje, kada su, u junu 1992, po naredbi nadležnih iz bezbjednosti Mije Gudeljevića i Ekrema Ibračevića preuzeli dva pritvorenika iz Rapatnice.

“Nisam bio zadužen za Rapatnicu niti sam tamo ulazio”, izjavio je Smajlović i dodao da od juna do avgusta 1992. nije imao kontakt s pritvorenicima.

On je rekao da je obezbjeđenje objekata bilo u okviru saobraćajnog voda i da je bio komandir straže pritvora, ali da u objekat nije dolazio. Kako je precizirao, nije imao formalna ovlaštenja.

Optuženi Ćović je u istrazi u maju 2014. kazao da je mobilisan u Vojnu policiju i da je radio na punktovima.

U Rapatnicu nije smio otići, kako je rekao, jer je njegov brat Mustafa Ćović, s kojim nije bio u dobrim odnosima, u pritvoru bio stražar, “neki šef”.

Ćović je dodao da je 1991. podnio tužbu protiv brata zbog fizičkog zlostavljanja i da mu je zaprijetio da ne smije doći u pritvor. Kako je kazao, brat mu je umro poslije rata, ali ni tada nisu bili u dobrim odnosima.

U Rapatnici su, prema optužnici, od juna do avgusta 1992. zlostavljani i mučeni civili srpske nacionalnosti.

Za ove zločine Ibračević je optužen kao načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba TO-a u Srebreniku, Smajlović kao komandir voda Vojne policije, a Ćović kao vojni policajac.

Tužilaštvo je uložilo i video-snimak sa razmjene zatvorenika, koji su govorili o zlostavljanju i mučenju u Rapatnici. U spis je uvršten i iskaz Rade Maksimovića, koji je također rekao da je udaran u Rapatnici.

Preostalo je Tužilaštvu da pribavi još jedan dokument, a suđenje će biti nastavljeno 1. decembra dokaznim postupkom Odbrane.

Marija Taušan


This post is also available in: English