Članak

Precizni i jaki udarci

10. Novembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bileći, pročitani su iskazi svjedoka Muniba Ovčine, koji je opisao kako su ga u augustu 1992. godine tukli optuženi Miroslav Duka i drugi policajci.

This post is also available in: English

Iskazi su pročitani nakon što je odlučeno da se Ovčina zbog slabog zdravlja ne može pojaviti u sudnici i svjedočiti. Tužilac Behaija Krnjić je pročitao iskaze koje je svjedok dao Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).
Ovčina je naveo da je sredinom juna 1992. godine doveden u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, gdje je zatekao već zatvorene osobe bošnjačke nacionalnosti. U istrazi je ispričao kako je većinu zarobljeništva proveo u zgradi pored policije.
On je kazao kako je pretučen u večernjim satima 25. augusta 1992. godine, nakon što je iz te zgrade doveden u policiju. Tukli su ga, kako je kazao, optuženi Duka i drugi policajci.
“Najviše me Duka tukao. Posebno precizno i jako je udarao”, stoji u svjedokovim izjavama.
Ovčina je u istrazi opisao kako mu je od Dukinog udarca slomljena vilica i izbijena tri zuba, a od premlaćivanja mu je prelomljen i skočni zglob na nozi. Nakon toga, prema iskazu, Ovčina je prebačen u takozvanu samicu, gdje je zatekao još nekoliko zatvorenika.
Svjedok je rekao da je prevezen u bilećku bolnicu, gdje je sedam dana bio priključen na infuziju, a potom prebačen u bolnicu u Podgorici.
Dejan Bogdanović, branilac optuženog Duke, kazao je da bi imao mnogo pitanja da je svjedok u sudnici. Pitao bi ga, kako je rekao, da li je na njegov zahtjev boldiran dio iskaza dat SIPA-i koji se Duke tiče.
Također bi svjedoku predočio i otpusno pismo iz podgoričke bolnice, u kojem se, kako je kazao branilac, ne navode povrede o kojima je govorio.
“Da li je išta uradio da ispravi grešku, ako je bila”, kazao je Bogdanović, te dodao kako je mnogo kontradiktornih stvari u svjedokovim izjavama, a na što će ukazati u završnoj riječi.
Duka je optužen s Goranom Vujovićem i Željkom Ilićem za zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Bileći. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik SJB-a Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.
Suđenje se nastavlja 23. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English