Članak

Nastavljeno ulaganje dokaza za zločine u Srebreniku

10. Novembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH nastavilo je s ulaganjem materijalnih dokaza na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Srebreniku 1992. godine.

This post is also available in: English

Tužilac Zorica Đurđević uložila je lične karte Međunarodnog crvenog krsta za nekoliko svjedoka koji su bili zatočeni u Rapatnici, te spiskove pripadnika vojne policije i oružanih snaga u Srebreniku.

U spis su uvršteni i izvještaji o predaji naoružanja u selima Potpeć i Jasenica i čišćenju od neprijateljskih snaga, kao i predaji stanovnika sela Brezje.

Prema optužnici, mještani ovih sela srpske nacionalnosti bili su od juna do avgusta 1992. zatočeni u naseljima Rapatnica i Luke, gdje su zlostavljani i mučeni.

Za ove zločine su optuženi Ekrem Ibračević, bivši načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne Odbrane (TO) u Srebreniku, te Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović, nekadašnji pripadnici vojne policije.

Tužiteljica Đurđević uložila je i tri kratka video-snimka na kojima je riječ o predaji, radu vojne policije i načinu borbe protiv neprijatelja, o čemu govori optuženi Ibračević.

Nakon što je na prošlom ročištu Sudsko vijeće odbilo veći broj materijalnih dokaza Tužilaštva uglavnom zbog irelevantnosti, Đurđević je danas odustala od više od 40 dokumenata.

Nastavak suđenja je 17. novembra, za kada je planirano čitanje iskaza optuženih iz istrage.

Marija Taušan


This post is also available in: English