Članak

Trojica uhapšena zbog zločina u Bileći

6. Novembra 2015.00:00
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros Miodraga Grubačića i Iliju Đajića zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti 1992. na području Bileće. Naknadno je uhapšen i osumnjičeni Boris Bošnjak.

This post is also available in: English

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su Miodrag Grubačić i Ilija Đajić uhapšeni na području Trebinja i Bileće. Oni su osumnjičeni za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Bileće, Nevesinja, Trebinja, Gacka i drugih mjesta.

Žrtve su, prema Tužilaštvu, bile nezakonito zatočene u logoru formiranom u okviru kasarne u Bileći.

Uhapšeni su osumnjičeni za teška mučenja i zlostavljanja zatočenika, premlaćivanja, nanošenje fizičkih i psihičkih povreda, seksualna zlostavljanja i ponižavanja, zastrašivanja i odvođenje na simulirana strijeljanja, te držanje u nečovječnim uslovima.

Zbog loših uslova i bez liječničke pomoći, kako navodi Tužilaštvo, četiri osobe su smrtno stradale, a veliki broj žrtava i danas ima posljedice zbog zadobivenih povreda.

Osumnjičeni će biti predati tužiocu, koji će nakon saslušanja donijeti odluku o prijedlogu za pritvor ili određivanje mjera zabrane.

SIPA je nakon hapšenja Grubačića i Đajića, tragala za Bošnjakom, koji je lišen slobode nakon nekoliko sati.

Džana Brkanić


This post is also available in: English